Friday, 6 July 2012

KISAH BENAR: Mimpi KEMATIAN yang benar-benar TERJADI...


Arwah Mohd Ranoorsyam, Al-Fatihah
Salam

Al-Fatihah... Terlebih dulu Abe harap kita semua akan sedekahkan Al-Fatihah kepada Arwah Mohd Ranoorsyam yang telah pulang ke Rahmatullah pada tahun lepas... Abe tidak mengenali Arwah... Arwah ni ialah kawan kepada 'housemate' KakiSembang[dot]com. Apa yang Abe tersentuh mengenai Arwah ialah pengalaman beliau KE ALAM BARZAH yang telah di alaminya dalam mimpi sebelum Arwah benar2 Pulang Ke Rahmatullah... Di sini Abe kongsikan dengan korang... Arwah membiasakan dirinya sebagai PakDo... Abe amik tulisan Arwah ni dari dalam Blog milik Arwah... INI KISAH BENAR... Korang baca sendirilah....

Sesekali masih terkenang.... mimpi pakd0..

ermmm..selepas pakd0 baca cerita 'Jubah untuk Ibu' kembali terkenangkn mimpi pakd0 xlama dulu...mimpi ni masih lagi kuat dlm kepala 0tak yg sudah berkarat nih... sayu jer bile teringat mimpi tu..

0k la kali ni pakd0 nk k0ngsi mimpi tu bersama2 teman... walaup0n mimpi ni mmg xbest tp inilah mimpi paling pakd0 ingati sepanjang hidup dan pakd0 akan mengalaminya suatu hari nanti.. k0mpemm!!!

mimpi nye lebih kurang macam ni la... pakd0 sakit dan terlantar kat rumah baru family pakd0.. xsure sakit ape.. tp yg pakd0 ingt mase tu da hmpir hayat dah... mimpi tu start nga da nk nazak.. pakd0 lihat family rapat semua ada dan sedang baca surah Yasin.. ermm pakd0 tau pakd0 dah nk mati time tu.. b0nda tersayang duk tepi pakd0 dgn air mata bercucuran.. abah pakd0 berada di tepi kepala.. muka abah cukup tenang time tu walaup0n dia tau pakd0 sedang sakaratul maut... abah mengajar pakd0 kalimah tauhid.. sayu jer suara abah.. pakd0 terasa ketenangan abah cukup tinggi.. pakd0 cuba mengikuti kalimah tauhid yang diajar abah.. tangan pakd0 digenggam erat 0leh abah.. "ikut abah, La ila ha illallah" ucap abah dgn tenang.. pakd0 masih ingat suara abag smpi ke hari ini.. pakd0 juga masih ingt, pakd0 sudah xmerasa kaki, perut dan hanya b0leh merasa hangat tangan abah..

selepas pakd0 mengucapkn kalimah tauhid.. pakd0 sudah tidak berada bersama jasad pakd0.. pakd0 di awan-awangan.. sakitnyer pakd0 xleh nk ccerita kat sini.. terlampau sakit dan pakd0 xmampu membuka mata kerana sakitnya sakaratul maut... sedar jer pakd0 dah berpisah dgn jasad yg bersama pakd0 selama lebih 25 tahun... sayu jer tgk b0nda, abah adik2 menangis melihat pakd0 yg sudah terbujur kaku di ruang tamu.. pakd0 lah 0rg pertama yg mati di rumah baru abah.. dari atas pakd0 hnya mmpu melihat b0nda mengucup dahi, mencium pipi, mendakap erat pakd0... tp pakd0 hanya mampu melihat... abah menutup wajah pakd0... tenang setenangnya pakd0 teng0k abah.. walaup0n mata abah sudah mengalir air jernih.. tp abah cukup tenang.. adik2 pakd0 datang mencium seorang demi seorang.. air mata adik2 membasahi dahi dan pipi pakd0...

semakin ramai datang ke rumah pakd0.. masing2 mengucapkan takziah.. b0nda masih menangis dan masih setia di sisi jasad pakd0... setiap kali kain di wajah dibuka utk ditatap saudara mara, b0nda akan menangis.. pakd0 xlama di ruang tamu... abah dan adik lelaki pakd0 datang menghampiri jasad pakd0.. pakcik pakd0 juga ada, atuk pakd0 juga ada.. pakd0 diusung dgn penuh lemah lembut ke belakang.. pakd0 diletakkan di atas tempat mandian.. b0nda tetap setia mengiringi pakd0.. ketika pakd0 itu pakd0 sudah kembali ke jasad pakd0.. terasa pedih sakaratul maut masih terasa.. abah dan se0rang ustaz memandikan pakd0.. curahan pertama air ke jasad membuatkn pakd0 ingin menjerit.. terasa sangat sakit.. sejuk sangat walaup0n air paip jer.. abah mengusap lembut pakd0... disabun, dig0s0k2 jasad pakd0.. ketika mandi p0n terasa sakit.. nk jer pakd0 bersuara.. "sl0w ckit sakit" tp pakd0 sudah hilang nikmat bersuara.. walaup0n dimandikan dgn penuh kelembutan, sakit tetap terasa...

pakd0 dilap 0leh abah dan ustaz.. pakd0 kembali diusung ke ruang tamu.. pakd0 mencari2 teman2, kawan, sahabat pakd0.. sedih dan sayu jer. s0rang p0n xde, xdatang.. yg datang agak ramai, tp pakd0 xkenal.. muda2 berjubah dan berserban.. semua memenuhi halaman rumah... s0rang p0n pakd0 xkenal.. pakd0 dikafankan 0leh ustaz dan abah... abah masih lagi tenang... cukup2 tenang... setelah siap dikafankan.. abah memanggil b0nda, adik2 dan keluarga yg lain.. pakd0 masih ingt ayat abah " siap d0h ni, mari sap0 n0k kucup.. last d0h ni, lepah xleh d0h jup0.." suara abah cukup tenang.. b0nda 0rang pertama mengucup dahi pakd0.. pipi pakd0.. bahu pakd0 dipegang erat b0nda.. terasa hangat bibir b0nda mengucup pakd0.. adik2 s0rang demi s0rang mengucup dahi dan mencium pipi abang sulung mereka.. pakd0... masing menahan sebak.. pakd0 hanya diam.. sedih melihat mereka semua.. setelah semua mengucup dan mencium pakd0.. abah menjadi 0rang terakhir mengucup dahi pakd0, mencium pipi pakd0.. ketika itulah abah kelihatan sangat sedih.. mata abah bergenang dgn air mata.. maklumlah kucupan terakhir buat anaknya... wajah pakd0 ditutup dan pakd0 diangkat da di sembahyangkan... anak2 muda berjubah dan berserban memenuhi ruang tamu dan smpi kebahagian belakang, mereka berjemaah menyembahyangkan pakd0... abah dan adik ada bersama..

selepas selesai, bermulalah perjalanan terakhir pakd0.. kali ni pakd0 dah xpulang lagi ke rumah baru abah... sampai di kubur.. pakd0 dikebumikan bersama2 arwah m0yang, arwah ibu saudara pakd0.. abah dan adik berada di dalam liang lahat menyambut pakd0... abah membuat bantal dari ketulan tanah untuk pakd0.. diletakkan di kepala pakd0... pakd0 mengadap Kiblat... kali ni pakd0 sudah tidak b0leh melihat dunia luar.. tidak sperti sebelum dikebumikan.. abah menimbuskan liang lahat dgn penuh tertib.. perlahan jer.. sakit yg amat apabila tanah terkena pakd0.. seperti dihempap batu.. cukup sakit... sehinggalah pakd0 sudah tidak dapat mendengar suara dari luar.. cukup sunyi kese0rangan...

dan ketika itulah pakd0 tersedar dari tidur... air mata mengalir ke pipi.. pakd0 masih hidup dan masih terasa sakit di seluruh badan... itulah mimpi yg pakd0 alami... masih kuat dlm ingatan pakd0... sbb itulah pakd0 b0leh menceritakan satu persatu mimpi pakd0...

dan yang pasti pakd0 akan merasai semula mimpi pakd0.. itu janji yang pasti..

SEMOGA ALLAH SWT MENCUCURI RAHMAT KE ATAS ROH ARWAH & MENEMPATKAN ARWAH DALAM KALANGAN ORANG2 YANG BERIMAN...... AMIN

15 comments:

Mat Gebu at: 7/03/2012 7:47 am said...

Al-fatihah......moga roh arwah dicucuri rahmat...

susumanis at: 7/03/2012 8:15 am said...

Al fatihah, semoga arwah bahagia di sana

Emma at: 7/03/2012 8:19 am said...

Alfatihah...

nanieybarnieylurviey at: 7/03/2012 9:09 am said...

Al-Fatihah...

Iam Yanty at: 7/03/2012 9:40 am said...

Al Fatihah . Semoga arwah tenang di sana.

Que Achmad at: 7/03/2012 11:44 am said...

Al fatihah buat arwah ranoorsyam ab razak

amengs88 at: 7/03/2012 12:58 pm said...

Al fatihah buat arwah..A

Siti Nadira at: 7/03/2012 2:05 pm said...

Al Fatihah...tersentuh hati...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty at: 7/03/2012 3:01 pm said...

al-fatihah buat arwah


bercucuran air mata membacanya

Thania Ismail at: 7/03/2012 3:38 pm said...

al-fatihah..
tkutnya.. tersentuh hati bila membca..
Allah bg dia petanda.

ummiakid-lily at: 7/03/2012 5:36 pm said...

Al-Fatihah...muga ditempatkan di sisi org² yang disayangi Allah SWT...
tersentuh membaca...speechless

juju at: 7/05/2012 3:26 pm said...

Al_Fatihah..Utk Pakdo...

Anonymous at: 7/21/2012 7:34 am said...

al-fatihah utk pakdo.semoga pakdo aiampunkan dosa dan diberikan ganjaran atas kebajikan yang dilakukan semasa hayatnya.saya sendiri pun pernah mimpi mcm mimpi pakdo 2,3 kali

iaryylr at: 8/21/2012 9:38 pm said...

Al-Fatihah....

anggun at: 12/03/2012 3:47 pm said...

arwah ranor ni kawan skolah sy dulu..die memang seorang yang baik dan sy berase sangat ralat sebab xdapat tunaikan hajat die yang terakhir untuk samew2 berjumpa dengan rakan2 skolah yang lain...

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com