Thursday, 7 February 2013

Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini | SUMBER RUJUKAN


Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini | SUMBER RUJUKAN | Zaman sekarang sememangnya terlalu banyak persaingan bagi mendapatkan pekerjaan dalam Sektor Swasta mahupun Sektor Kerajaan. Hal ini berlaku kerana graduan-graduan lepasan Universiti semakin bertambah dengan begitu mendadak manakala peluang pekerjaan bertambah secara sederhana sahaja.


Selain itu, faktor permohonan yang tidak menepati syarat seperti yang dimahukan oleh pihak majikan juga menyebabkan permohonan di tolak. Jadi, langkah pertama sebelum dipanggil untuk sesi temuduga, anda haruslah mempersiapkan Resume yang lengkap dan menepati syarat.
lihat cara & contoh RESUME, Klik TAJUK ENTRI ni
Sebenarnya tiada format rasmi menulis resume terutamanya dari segi susunan. Ianya bergantung kepada individu masing-masing. Namun harus di ingatkan bahawa resume yang terlalu panjang dan meleret adalah resume yang tidak bagus dan resume yang terlalu pendek juga menyebabkan banyak data yang diperlukan tertinggal. Jadi, disini kami sediakan beberapa Contoh Resume Lengkap Terkini bagi menjadi panduan anda semua.

=======================================

Nicholas Azizan
No. 2, Jalan Mata Kuching
45000 Kuala Selangor
Selangor Darul Ehsan

OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA

Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa.

MAKLUMAT PERIBADI

Nama Penuh:Nicholas Azizan
Umur:20 tahun
Tarikh lahir:30 Jun 1984
Bangsa: Melayu
No. K/P:84xxdd-aa-ssss
Warganegara: Malaysia

MAKLUMAT PENDIDIKAN

Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda, Teknologi Maklumat
Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian
Tamat: Julai 2007
Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Matrikulasi
Kelulusan: Lulus
Tamat: Julai 2003
Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak
Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Kelulusan: Gred 1
Tamat: Julai 2000

PENGLIBATAN KO-KURIKULUM

•Naib Pengerusi, Kelab Kembara, Universiti Malaya, 2006
•Setiausaha Kehormat, Badan Pengawas Sekolah, 2000
•Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi, 1999
•Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri, 1999
•Mewakilli sekolah, catur, 1998

KEMAHIRAN

•Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
•Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word,
Excel dan Power Point)
•tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik

-------------------------------------------------------

Nama anda
Alamat
Tel Rumah & Hp
No Kp

OBJEKTIF

Mencari jawatan sepenuh masa dengan firma kejuruteraan yang bertaraf sederhana kepada yang besar untuk membantu dalam penyelarasan projek dan akhirnya untuk mengurus projek pembangunan dengan memfokuskan kepada kejuruteraan alam sekitar.

PENDIDIKAN

Memperoleh ......................................................................................

KERJA KURSUS YANG BERKAITAN

Mekanik Tanah.....................................................................................

KEJAYAAN

Ahli Pertubuhan Pelajar asing
Pelajar Terbaik Anugerah............................

KEKUATAN 

Kreatif, bekerjasama, kuat bekerja, mahir berkomunikasi dsb............

LOKASI

Malaysia/Sanggup untuk bertugas diluar negara tugasan sementara.

TARIKH BERMULA

Dengan Serta Merta

GAJI

RM...........................(Boleh di runding)

RUJUKAN

Kepilkan yang berkenaan

--------------------------------------------------------------------

Muhammad Bin Ali
10, Jalan Keembong 9/12,
Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bahru,
Johor.

OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA

Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa.

MAKLUMAT PERIBADI

Nama Penuh: Muhammad Bin Ali
Umur: 20 tahun
Tarikh lahir: 20 Mei 1992
Bangsa: Melayu
No. K/P: 920520-11-xxxx
Warganegara: Malaysia

MAKLUMAT PENDIDIKAN

Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda, Teknologi Maklumat
Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian
Tamat: Julai 2007

Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Matrikulasi
Kelulusan: Lulus
Tamat: Julai 2003

Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar
Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Kelulusan: Gred 1
Tamat: Julai 2000

PENGLIBATAN KO-KURIKULUM

Naib Pengerusi, Kelab Kembara, Universiti Malaya, 2006
Setiausaha Kehormat, Badan Pengawas Sekolah, 2000
Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi, 1999
Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri, 1999
Mewakilli sekolah, catur, 1998

KEMAHIRAN

Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word, Excel dan Power Point)
Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik.

---------------------------------------

Contoh Resume Lengkap, Sektor Swasta

Contoh Resume Lengkap

--------------------------------------------------

Contoh Resume Lengkap, Sektor Kerajaan
rujukan Abe: Fuh.My

9 comments:

Miss CahayaMata at: 3/21/2013 3:18 pm said...

~ post yg membantu utk wat resume..thanks..!! ~

MNSAR at: 4/10/2013 11:23 am said...

Dah banyak apply kerja tapi masih belum dapat panggilan interview? Penyelesaian hanya satu. Baca link di bawah.
"Rahsia Resume Power Terbongkar @ Blog Dan Duit online"

Anonymous at: 4/23/2013 4:14 am said...

zaman sekarang ni buatlah resume sebagus mana pun tapi kalau takde kroni or org dalam simpan dalam laci jela resume kita tu diorang buat2 interview je....

titan at: 6/02/2013 11:19 pm said...

nice. sangat membantu nih.

dunia cerpen at: 6/21/2013 2:30 pm said...

terbaikkkkkk.. ini lah yg sya cari. thanks . ^_^

Anonymous at: 6/26/2013 1:53 pm said...

yang penting sekali dlm mencari pekerjaan ialah 'kabel' atau 'kroni' klu x de kabel x payahlah berangan2 dapat kerja..ada phd satu lori pon orang x pandang klu x de kabel

mohamad adel at: 7/06/2013 3:03 pm said...

no cable no interview, no interview no job.
so, kerja sendiri. sendiri boss, sendiri kuli.
Good luck to all. may Allah bless you all.

Anonymous at: 7/10/2013 10:24 pm said...

saya bukan anak dato, atau bukan ank 'somebody'. saya berjaya dpt kerja tanpa kabel atau kroni. Yg pntg jgn ptus asa berusaha dan perbaiki diri. percaya pd kebolehan dri sendiri, dan minta pd Allah. bukan berharap pada kuasa makhluk

MonizaM at: 7/22/2013 5:45 pm said...

panduan menulis resume untuk dikongsikan bersama daripada syarikat multinasional malaysia. klik di sini :)

http://kalaumencarikerja.blogspot.com/2013/07/kalau-menulis-resume-panduan-untuk.html?utm_source=BP_recent

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com