Cara Rawat Resdung Dengan Cepat | Kapsul Penawar Resdung Asmak Herbs


Cara Rawat Resdung Dengan Cepat | Kapsul Penawar Resdung Asmak Herbs | Abe ni sejak dulu lagi selalu je sakit kepala, selsema dan sentiasa bersin apabila bangun daripada tidur akibat Resdung. Macam-macam dah cara ikhtiar Abe buat untuk merawat penyakit resdung Abe ni. Tapi majoriti semuanya memberikan kesan pemulihan yang seketika je. Maksud Abe, resdung datang balik selang tak lama.

Perit wooo bila bangun tido terbersin. Anak Abe, Si EanRifqee tu selalu terjaga akibat terkejut bila Abe bersin. Kesian budak tu, hmmmm…


Bebaru ni, Abe diperkenalkan kepada Kapsul Penawar Resdung keluaran Asmak Herbs. Tanpa ragu dan was-was, Abe terus cuba. Lebih kurang dalam jam 3 petang Abe dapat sebotol Kapsul Penawar Resdung Asmak Herbs ni, Abe dah sangat teruja. Sebab Abe tau keberkesanan setiap produk keluaran Asmak Herbs. Untuk info korang, Abe ni pengguna tegar Minyak Herba Asma Mujarab tau..

Pengalaman yang Abe alami, malam tu selepas makan, Abe terus ambil 2 kapsul Kapsul Penawar Resdung. Apa yang Abe alami lain benar tau, kesan seawal selepas pengambilan kapsul tersebut terus Abe rasa. Memulanya, Abe rasa macam gatal-gatal di bahagian hidung. Mungkin sebab tindakbalas awal. Dalam lebih kurang 10-15minit macam tu, bukan gatal teramat, tapi rasa macam gatal-gatal nak terbersin. Abe biarkan je sebab Abe nak tengok kesannya… Lebih kurang dalam 15 minit selepas itu, rasa gatal-gatal tu dah mula hilang. Malah Abe rasa macam lega dalam kepala ni. Sakit kepala yang sentiasa Abe alami sejak sekian lama pun mula hilang. Macam magis, kesan daripada Kapsul ni terlalu cepat Abe rasa, subhanallah…


Malam tu, Abe dapat tido dengan lenanya, Alhamdulillah. Yang menariknya kalau korang nak tahu, apabila bangun tido awal pagi keesokan harinya, Abe dah tak bersin lagi. Seriously, ini betul-betul pengalaman Abe yang Abe alami sendiri. Lepas sarapan pagi, Abe terus ambil 2 kapsul lagi. Abe nak kongsikan dengan korang, dalam lebih kurang tengahari, sekali lagi Abe rasa tindakbalas perubahan. Abe bersin, gatal hidung dan rasa macam nak selsema. Abe banyak kali bersin sehingga keluar macam lender bila Abe pergi cuci muka di bilik air. Abe pasti, ini tindakbalas positif pada diri Abe.

Hari ni, masa Abe menulis entri ni, masuk hari yang ketiga Abe konsisten menggunakan Kapsul Penawar Resdung ni, subhanallah TIADA LAGI BERSIN, TIADA LAGI SAKIT-SAKIT KEPALA, TIADA LAGI GATAL-GATAL HIDUNG DAN YANG PALING PENTING, HABUK BUKAN LAGI MUSUH UTAMA ABE. Untuk pengetahuan korang, Abe sebelum ni sangat alahan kepada habuk. Kapsul Penawar Resdung ni betul-betul mujarab pada Abe, sangat serasi untuk Abe gunakan bagi merawat masalah resdung Abe yang Abe alami sejak sekian lama. Kapsul Penawar Resdung Asmak Mujarab is recommended by me. Totally Recommended !!!


Ni Abe kongsikan dengan korang info tentang gajala-gejala resdung dan juga info berkenaan produk keluaran Asmak Herbs

Simptom Resdung
  • Sering mengalami hidung tersumbat
  • Mempunyai lendir dari hidung dan tekak
  • Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
  • Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
  • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
  • Gejala alahan hidung seperti kerap bersin terutamanya pada waktu pagi
  • Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung
  • Mengalami jerawat di muka dan badan
  • Nafas berbau
  • Kulit kepala berkelumumur gatal dan rambut gugur
  • Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain
  • Diperbuat daripada herba terpilih yang diproses sendiri dari awal sehingga akhir dengan prosedur yang ketat, bersih dan suci.
  • Bebas dari bahan kimia berbahaya dan kandungannya semulajadi 100%.
  • Menggunakan kapsul halagel.
  • Melegakan resdung seawal 3-14 hari bergantung kepada tahap resdung.
  • Makan bila perlu sahaja, apabila dah semakin baik, boleh hentikan pengambilan. Jimat bukan? Ini Mama suka! Risau gak kalau terpaksa bergantung kepada ubat sepanjang hayat kan? Kalau boleh makan bila perlu je camni, rasa lebih mudah dan selamat.
  • Dihasilkan dari kilang bertaraf GMP dan Halal.
  • Mendapat MAL dari KKM sejak tahun 1997 lagi, tetapi disebabkan proses menukar nama dan hak milik, pihak syarikat Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd kini dalam proses mendapatkan kelulusan semula.
  • Sesuai untuk semua dan dari umur 3 tahun dan ke atas (kecuali ibu mengandung).
  • Tidak perlu rawatan yang melecehkan, membuang masa dan kos tinggi.
  • Juga berkesan untuk mereka yang ada masalah pernafasan termasuk asma kerana ia akan membantu melegakan. Resdung dan asma saling berkaitan tanpa anda sedari. 


Tanda-tanda diatas muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya. Kalau korang alami simptom atau tanda-tanda tu, kemungkinan korang ada penyakit resdung dan kalau dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan, sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.


Asmak Herbs ni ialah ubat resdung herba yang diformulasikan daripada akar-akar kayu dan herba-herba terpilih, tidak mengandungi sebarang bahan kimia dan unsur steroid. Jadi InsyaAllah ianya selamat, mujarab, cepat berkesan dan lebih jimat.


Harga sebotol cuma hanya RM39.00. Ada 30 biji, makan 2 biji pagi dan 2 biji malam atau bila perlu. Bila gejala penyakit dah kurang, boleh hentikan pengambilan.

Asmak Herbs
Hotline HQ : 0199708897
Instagram : mham.sdnbhd
Facebook Page : UbatResdung Herba

Baca Seterusnya ----»

Tanda-Tanda Sakit Di Badan

  • 1/07/2017 11:11:00 pm
  • 0 comments

Salam semua. Tanda-tanda sakit di badan memberi beberapa maksud tertentu. Kebanyakan orang salah faham akan perkara ini. Bacalah keterangan di bawah supaya anda memahaminya. Info di bawah ini antara info yang terbaik.

Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda kerana informasi ini cukup bagus sebagai bahan rujukkan. Apa apa pun, kalau ada masalah dengan tubuh badan cepat-cepat lah pergi ke klinik atau hospital walaupun sakit hanya datang sekejap saja kerana mungkin dengan datang sekejap adalah untuk memberi clue/hint yang kita ni sebenar nya sakit.

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).

a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

b) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
c) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
d) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
e) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG (Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong).

a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).

b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.b) Bersini) Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.ii) Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3. BATUK

a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.

b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.
c) Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4. KERONGKONG

a) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.

b) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5. BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)

a) Bibir pucati) Sistem penghadaman yang lemah.ii) Perut mengandungi angin.iii) Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.

b) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6. MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.

a) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.

b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
c) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7. TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.

a) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.

b) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8. KULIT Berpeluh :

a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.


9. RUAM DAN BISUL :

Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

10. KULIT GATAL DENGAN RUAM : 

Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

11. KULIT PECAH DAN BERAIR :

Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

12. RAMBUT GUGUR :

Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI

a. Sakit Sendii) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

14. TANDA-TANDA DALAMAN

A. KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.


B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
a) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
b) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.

E. BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

F. RASA PENING YANG MEMUSING Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

15. MULUT/KERONGKONG/LIDAH

a) LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

b) MUNTAH DARAHi) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong danii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

18. KENCING

a) KERAP KENCING Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran

b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

19. BUANG AIR BESAR

a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.

b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAHi) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

20. BADAN

a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.

b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :

a) Sistem jantung yang lemah.

b) Sistem saraf otak yang lemah.
c) Masalah pengaliran darah.

25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.

Disediakan oleh:

Pn. Rusnani Omar
Penolong Pendaftar
Unit Keselamatan & kesihatan Pekerjaan
Universiti Malaysia Perlis. 
Baca Seterusnya ----»

Petua Panjang Umur Oleh Tun Dr Mahathir

mahathir

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkongsi petua untuk panjang umur iaitu dengan makan secara sederhana, mengamalkan gaya hidup sihat dan solat.
Bagaimanapun, negarawan berusia 88 tahun itu mengaku petua tersebut mudah disebut tetapi sukar untuk dilaksanakan kerana beliau sendiri terpaksa berusaha habis-habisan untuk makan secara sihat.
“Orang selalu bertanya saya bagaimana saya boleh hidup hingga sekarang, jawapannya mudah sahaja, jangan terlebih makan & solat.
“Ini sesuatu yang amat sukar bagi saya tetapi saya cuba juga untuk tidak makan terlalu banyak. Saya tidak merokok dan saya tidak minum minuman keras,” katanya. Yang paling penting, jaga solat & mohon doa daripada Allah.
Baca Seterusnya ----»

Lakaran model pertama Datsun didedahkan

New-Datsun-2

Datsun merupakan sebuah jenama yang pernah menghilang dari pasaran automotif dunia yang kini telah muncul kembali dengan nafas baru. Kemunculan semula jenama itu diumumkan pada bulan Mac 2012 yang lalu. Selepas lebih setahun, model pertama Datsun akan dipertontonkan kepada dunia dalam majlis yang akan diadakan di New Delhi, India pada 15 Julai 2013.

Sebelum diperkenalkan secara rasmi, lakaran model pertama Datsun kini sudah didedahkan oleh pengeluarnya, menunjukkan sebuah model dengan rekaan hatchback kompak yang bakal dilancarkan mulai tahun 2014. Model tersebut disasarkan untuk pasaran sedang membangun seperti India, Indonesia dan Russia, dan diikuti oleh pasaran Afrika Selatan selepas itu.

p/s : Datsun sudah kembali dengan meletakkan sasaran untuk menjual kereta pada harga lebih rendah berbanding jenama Nissan. Tetapi jika Datsun masuk ke pasaran Malaysia, berapa pula harganya nanti?


Baca Seterusnya ----»

11 Tips Dapatkan Tambang Kapal Terbang Murah

1. Gunakan Kayak Explore
Tool yang sangat best untuk berangan. Layari di sini =>kayak.com/explore.
Mana tak berangannya bila tengok world map dengan possible tambang nak pegi sana.
Screen-Shot-2015-07-23-at-8.49.07-AM
Dan yang bestnya kita boleh main-main select nakgi time summer ke winter ke, bebile ke..

2. Naik kapal terbang yang berbeza

Jangan tengok satu airlines je. Survey macam-macam airlines yang ada offer route yang kita nak pegi tu. Misalnya pegi naik MAS, balik naik Air Asia. Survey, OK. Kadang2 naik kapal terbang yang berbeza ni lebih berbaloi.

3. Guna fungsi Multi-city

Satu lagi boleh guna fungsi multi-city dengan airlines yang sama. Contohnya kita pegi Australia turun di Sydney, dan balik dari Adelaide. Tapi multi-city ni kena guna function “Multi-city” yang dalam website masa booking tu tau… jangan beli asing2, mahal sesangat!
air asia
Air Asia
mas
Malaysia Airlines
singapore airlines
Singapore Airlines

4. Book tiket sekurang-kurangnya 2 bulan lebih awal

Kalau nak tiket murah, mesti booking awal-awal. Seberapa awal? Sekurang-kurangnya 2 bulan atau 6 minggu sebelum tarikh nak terbang. Siap ada kajian yang dibuat pasal benda ni. Harga tiket yang dibeli sebelum tempoh 2 bulan terakhir tu biasanya lebih murah dari biasa.

5. Ambil connecting flight (transit)

Untuk perjalanan jauh, penerbangan terus biasanya lebih mahal dari transit. Misalnya tiket kelas ekonomi ke London kalau direct flight dengan British Airways, one way boleh dapat dalam RM2,200 paling murah (harga premium ekonomi dalam RM5,000), tapi kalau naik Vietnam Airlines transit di Ho Chi Minh boleh dapat dalam RM1,200 je. Kan ke jimat RM1,000 tu!

6. Survey harga di macam-macam website

Jangan reply pada satu website je. Tadi dah berangan dengan Kayak Explore, then mesti compare dengan site lain2 seperti Sky ScannerExpediaTravelocityOrbitz,AirfarewatchdogCheaptickets, etc.

7. Survey juga di website airlines

Jangan lupa untuk buat comparison dengan website asal airlines pilihan kita tu. Kadang2 diorang ni buat offer eksklusif hanya di website dia je.

8. Daftar sebagai member/frequent flyers

Jangan terbang begitu saja tanpa daftar sebagai frequent flyers. Setiap miles adalah dikira tau. Setiap kali travel, kumpul points & nanti boleh redeem balik. Mana tahu dapat tiket free!
card-enrich-gold
Kalau dapat silver/gold card contohnya Enrich ni, boleh check in di kaunter Business Class, priority baggage, & pemegang gold card boleh masuk MAS Golden Lounge walaupun kita naik ekonomi.

9. Guna kad kredit yang ada link dengan airlines atau yang boleh redeem airlines points

Bab nak guna kad kredit ni ada teknik dia. Kalau tak reti teknik dia ni, alamat boleh bangkrap. Tahu tak ramai rakyat Malaysia yang bangkrap sebab hutang kad kredit?
Kalau nak guna kad kredit, guna yang tie dengan airlines points, misalnya CIMB Enrich Gold, boleh dapat 2 kali Enrich points tiap kali buat pembelian.
cimb enrich gold mastercard
Lepas tu, point-point mata ganjaran segala yang lelain tu convert ke Enrich point. Tak ke best tu. Travel free!

10. Terbang pada waktu tak masuk akal

Harga tiket pada waktu-waktu tak masuk akal, misalnya pagi sangat, tengah malam sangat biasanya lebih murah dari waktu-waktu lain. Kami pun selalu fly ambik flight jam 2-3 pagi… jam 5 pagi…

11. Follow Twitter & FaceBook

Kadang-kadang airlines ni suka announce sebarang offer kepada followers mereka di media sosial. Jadi sila follow lah ye Twitter, FB, IG, subscribe newsletter mereka tu.
Kiev, Ukraine - May 20, 2013 - A social media logotype collection of well-known social network brand's placed on modern computer keyboard. Include Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram and more other logos.

Amacam? Berguna tak tips-tips ni? Kalau berguna kongsi-kongsikan dengan kawan-kawan… Mudah-mudahan  boleh bantu mereka yang sedang cari pasal nak habiskan cuti!
sumber: GuaBlog.com
Baca Seterusnya ----»

Perbezaan Timing Belt Dan Timing Chain Kereta Yang Kita PERLU TAHU!


Adakah anda seorang pemilik kereta? Jika ya, kita perlu tahu tentang penjagaan dan penyelenggaraan kereta secara berkala agar kereta mampu bertahan lebih lama. Antaranya yang perlu diberi keutamaan adalah penggantian timing belt atau chain jika sudah sampai masanya untuk ditukar. Jika gagal ditukar mengikut tempoh yang ditetapkan, enjin akan mengalami kerosakan teruk dan menyebabkan kos baik pulih memakan kos yang tinggi. Ketahui apakah perbezaan timing belt dan timing chain.

Timing Chain

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga parasnya di dalam enjin, lebih lama jangka hayat rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak enjin yang betul.

Timing Belt

Ia perlu ditukar setiap 90,000 km @ 100,000 km.

Kebiasaannya Timing Belt tidak memberikan sebarang tanda @ hint bila ia akan putus. Tiba² saja ia boleh putus dgn sendirinya. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda boleh jiruskan sedikit air pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yg sangat tinggi kerana komponen² dalam enjin banyak yg akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 80,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Ramai yg tak tahu, bila sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai kereta jenis apa pun!

# “Timing Belt” disarankan tukar setiap 60,000km atau 100,000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. ATF (Automatic Transmission Fluid) disarankan ataupun paling bagus tukar setiap 20,000km @ 12bulan, TRANSMISI CVT (Continuously Variable Transmission) disarankan tukar setiap 30,000km.

sumber: GuaBlog.com

Baca Seterusnya ----»
 

Copyright © 2010 Que Achmad DotCom, All Rights Reserved. Design by DZignine