Sahabat Que 'Silent Readers'

KISAH BENAR: Misteri di SERANG HANTU

7/13/2012 03:24:00 pm


Salam

Semalam adalah Abe wat 'entri' pasal Cik Ponti yang 'opismate' Abe gitau... Nak dijadikan cerita, mlm semalam jugak Abe adalah ke Gombak, umah seorang Doktor untuk jumpa beliau... Sampai sana, mcmbiasa, kami sembang2.. Dalam sembang2 tu, datanglah sorg kawan kepada Doktor tu nak jumpa beliau jugak...  Dia tu Cina... Pastu, tak semena-mena dia sapa Abe, Lu ni Blogger kan? Abe tersengeh je, Abe lak tanya dia... mana Abang tahu sy ada Blog? Dia pantas jawab, Wa ni Fans Ben Ashaari... 'Everyday' I Stalk His Blog... Pastu dia cakap lagi, I pernah mukak Lu punya Blog... Que kan? terkejut Abe bila dia siap tunjuk jari telunjuk skali, serious bebenor, mcm nak bertumbuk... hehehhehehe... Abe jawab je, ye. Saya masih baru lagi... Ben tu Mentor saya... Dia pantas tanya Abe, citer yg Lu buat fasal Pontianak di Putrajaya tu metul ke? Kalau metul, Wa ada citer best nak gitau Lu... Lu wat la story Waa, ni story menar, Wa tak reka... ni pengalaman Wa sediri... Abe pun jadi agak berminat jugak la... Abe ngn Doktor2 tu skali tumpang sekaki dengar citer Uncle Wee ni... kali ni serius takut Abe mau taip ni tajuk dia, klu baca cerita ni korang tau jg apa jenis benda ni... Abe kongsi dengan korang semua citer Uncle Wee ni.... (dalam versi pelat Cina), sama sepertimana Pelatnya Bahasa Melayu Uncle Wee....

Sikalang ada masa sikijap sdh ni mau cerita pengalaman yg Wa alami tahun 2001 semasa Wa kelja sementala, kilanya kilja kontrak la sebelum Wa sambung belajar.. Kilja tu Wa pasang itu Tower TNB yg bersayap tu mcm kapal terbang hehehe..

Kerja ni acctually syok walaupun berat. Sbb semangat kerjasama masa menjalankan tugas tu yg Wa suka, walaupun Kerja ni berat dan bahaya (x insuran lagi kami time tu/ sain mati tu kerja hehe). Tp bila part mau angkat dan sambung2 tu besi besar kasi bediri, kerja tu jadi senang sbb semua ada kerjasama.

Wa start ikut kawan kerja ni masa penghujung 1999.. Bermula di sekitar Semporna dan Tawau, pas tu Kunak, Lahad Datu sehingga kmi tiba di Kinabatangan pada tahun 2001. Kami tinggal di sebuah kg yg terletak sebelum jambatan kinabatangan tu klu dari KK.

Di kinabatangan ni kami menyewa sebuah rmh papan yg blh dikatakan mcm pondok jg la.. 

baca lagi KLIK SINI ye...
Bentuknya 4 segi tepat, x ada bilik tidur. Jumlah kami ni 12 org.. masak, makan dan tidur tempat yg sama mcm dlm kotak. Bos kami yg pilih tempat ni, sbb dekat sama projek2 tower yg nanti kmu mau buat dia bilang.

Biasanya, segelintir kawan2 ni suka cuci baju dorang tiap hari selepas kerja, ada jg yg simpan sampai 2-3 hari baru cuci baju... Tapi Wa ni pula dulu, suka kumpul sampai hbs baju kana pakai baru mau cuci hehehe... Tempat tinggal kami ni x ada kemudahan air paip, cuma air perigi di bawah bukit yg jarak dia dekat 100 meter dari rmh kami.

Selalunya habis kerja jam 6pm, klu Wa mau cuci baju tu, Wa tunggu time ada kawan yg mau pi mandi dulu baru sa jalan, supaya ada kawan hehe.. Tp hari tu masa baju Wa sdh habis kana pakai, tiada 1 org pun kawan mau pi mandi, semua pun mcm kepanatan, balik rmh ja semua baring2 rehat ,ada yg tertidur trus. Wa pun tertunggu2 ja la manatau lepas dorang rehat nanti ada jg mau jalan pi mandi Wa bilang dlm hati.

Wa tunggu sampai jam 8pm sdh pun masih blm ada jg kawan yg mau jalan pi sana perigi. Klu saya x pi cuci skrg, memang teda la Wa mau pakai pi kerja bsk lusa. Wa tanya la ni kawan2 klu ada yg mau pi mandi, dorang semua pun geleng kepala saja.

Wa pun ambil la tu lilin sama tu lampu minyak tanah trus jalan pi sana perigi mau cuci baju. Sampai di perigi tu, Wa biasa rendam dulu tu baju pakai sabun di baldi beberapa minit baru Wa cuci. Masa Wa rendam tu baju, Wa duduk2 la sana di bawah tu pokok2 rambutan sambil isap LOKOK.

Tiba2 Wa dgr mcm ada bunyi ayam bising2 di atas pokok, Krokokokok - krokokok - shhh - shhh - krokokok -krokokok... mula2 Wa ingat ayam.. Tp heran jg Wa kenapa tu tuan rumah x kurung ayam dia. Biasanya klu petang2 kami pulang tu, kmi nmpk dia limtas rmh kami, dia dari pi kurung ayam2 dia, petang td pun ada jg kmi nmpk dia limtas..

Wa bediri la mau tgk klu benda tu betul2 ayam, sbb tu bunyi betukar sdh mcm ayam belawan2 mau berebut tu tempat dorang bertenggek sana dahan rambutan sampai beguyang2 tu dahan, mcm ada 3 ekor punya bunyi saya dgr time tu. Masa Wa tgk atas tu, Wa nmpk ada 3 bentuk warna hitam sebesar buah kelapa separa bulat betenggek di dahan, bila Wa renung betul2, blh nmpk tu benda masing2 ada dua biji mata warna merah sebesar api kirai daun (lebih tepat klu bilang saiz mata tu sebesar saiz kepala mancis kayu). Memang Wa tekejut jg nmpk tu mata merah sbb blm pernah Wa nmpk mata ayam warna merah menyala waktu malam.

Wa pi ambil tu lilin, Wa angkat la mau suluh sana atas pokok mau tgk apa jenis ayam ada mata mcm tu. Asal saja Wa suluh pi tu lembaga, misti dia melompat pi dahan sebelah, sampai tu dahan beguyang time dia landing. Sambil Wa suluh2 mau tgk tu, tiba2 ada lg benda hitam bentuk bulat datang, dia terbang dari tu pokok kawasan kelapa sawit di sebelah bukit dan hinggap di dahan rambutan dekat Wa tu. Skrg ada 4 ekor sdh benda tu, dorang bebunyi mcm ayam bising sana atas dahan sambil dorang melumpat2 dari satu dahan ke dahan lain. Mata dorang menyala merah pandai besar - pandai kecil tengok Wa.

Yang paling 'SOI' betul Wa rasa, dua dari lembaga tu bertenggek di atas tu dahan rendah betul2 di laluan mau balik rmh kmi.. Masa tu la Wa rasa seram sejuk yg amat sangat sampai menggigil badan Wa.. Tanpa buang masa, Wa trus lari lintang-pukang plg sambil teriak2 mcm org kena histeria ikut tu jalan semak yang berduri shortcut mau sampai rmh.

Sampai di kawasan rumah tu, beberapa kawan Wa yg tebangun dgr Wa teriak, keluar pi di luar rmh. Dorang tanya Wa kenapa?... Sambil saya lari2 tu masuk dalam rmh saya sebut HANTU!!!..

Apalagi.. dorang kawan saya yg di luar time tu sampai ada yang terjatuh2 sbb tebelanggar time dorang ikut Wa belari masuk rmh. Kami kunci pintu - trus semua diam2. Tidak lama kemudian bunyi kuat di atas zink kami mcm kelapa jatuh, pastu bunyi2 ayam Krokokokok, krokokok... mcm lebih dari 4 lembaga yg datang sambil berbunyi2 kami dengar. Benda tu pusing2 rmh kami. Yang paling jelas bunyi kami dgr ialah bila bunyi seperti benda tu BERGESEL di bawah zink rmh kami (zink lama yg beralun tu), mcm dia terbang sampai kena tu bawah atap zink mau cari celah2 siling yang dia boleh muat mau masuk. Kami pun masing2 pegang besi dan parang time tu bersedia klu ada benda tu terlepas masuk. Setelah lebih kurang 20 minit benda tu keliling2 rumah sambil berbunyi2 ia lenyap.

Esok dia kami semua cuti x pi kerja, sbb tiada yg blh tdr semalaman, kami semua berjaga sampai pagi. Masa tuan rumah kami limtas waktu pagi mau pi kasi lepas tu ayam dia dari kurungan, kami panggil dia, trus Wa cerita la kejadian smlm tu.

Dia kasitau Wa itu ialah kepala balan2. Nasib baik ko lari awal2 dia bilang, klu tu benda sdh bekumpul banyak, org sihat mcm ko pun dorang serang tu dia bilang.

"Bukan org sakit lemah saja ka dorang mau attack tu?", Wa tanya.

Tu tuan rmh ckp, "Klu benda tu 1 ekor memang x berani mau serang org sihat, tp klu dorang sdh lapar sbb sdh lama tiada org sakit tenat, dorang pandai berkumpul tu sampai banyak dan boleh mengalahkan org yg sihat klu dorang serang", dia bilang. Tuan rumah tu ckp lagi, "Jangan kmu risau", dia bilang. "Ini rumah saya sdh simpan pendinding, benda tu x akan dpt masuk", dia bilang sambil dia kasi tunjuk kami tu botol2 kecil yang dia gantung di setiap penjuru rmh tmpt kami tinggal tu..

Selepas kejadian tu, tiap petang lepas kerja, kami semua sama2 pi mandi sambil cuci kain, ada jg kawan yg bawa batang besi utk standby.. Beberapa bulan kemudian kami pindah rumah di tempat lain.

Aiya skrg saya tgh crita ni pun bediri bulu roma saya ni hehe...

mintak tolong sat, tekan SINI pastu LIKE gambar Header Abe ye... Tq, Jasamu Dikenang

You Might Also Like

2 comments

  1. dh ada send comment tadi. tak sure masuk kew tidak.....
    hmmmmm

    ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Search Blog QueAchmad