Sahabat Que 'Silent Readers'

SAHABAT | Bersyukurlah...

7/05/2013 08:27:00 am

SAHABAT | Bersyukurlah... | Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Penyayang..Selawat dan Salam kepada Junjungan Besar Kekasih Allah Nabi Muhammad (SAW).


Pagi ini Abe nak kongsi Tazkirah sikit pasal syukur... Apa perasaan korang bile nengok anak kecil yang kurus memandang sayu ke arah restoran makanan segera.. Adakah kita pernah terfikir disebalik nikmat yang kita dapat ada lagi yang masih hidup dalam keadaan daif dan memerlukan pertolongan kita.
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
“Dan sedikit sahaja dari hamba-hambaKu orang-orang yang bersyukur” (surah Saba’ 34:13).

Adakah kita termasuk dalam golongan yang sedikit itu, dulu aku pernah dengar kuliyyah seorang Ustaz kt kampung. Masa tu Masjid dalam pembinaan dan memerlukan derma org ramai, dia pesan jangan sampai harta yang mu cari tu akan menjadi kayu-kayu  yang akan membakar mu dalam neraka nanti, jangan kamu kufur nikmat dan bakhil .


Ustaz tu kata dalam harta yang Allah bagi tu ada hak orang lain, yang wajib nya zakat dan banyak laa bersedekah..aku ingat lagi ayat ustaz tu sampai hari ini..

Lihat lah pakcik ni, walaupun susah tapi tidak bakhil dan pemurah.. Tolong laa yang memerlukan tanpa mengharapkan balasan apa yang kamu dermakan..hehe..derma jgn duk cete kt org plak nanti takut riak.. Syaitan nie kreatif.. Dalam membuat amal dia ade skill nak jadikan amalan tu rosak (Jem) dan sia-sia.. kiki natang setan memang jahat dulu, kini dan selamanya..

sumber: kakisembang.com

You Might Also Like

0 comments

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad