Saturday, 20 July 2013

KANAK-KANAK 3 TAHUN MATI DALAM KERETA | Lemas Kepanasan Selama LIMA JAM



KANAK-KANAK 3 TAHUN MATI DALAM KERETA | Lemas Kepanasan Selama LIMA JAM | Tak tahu lah Abe nak kelaskan dalam kategori mana kes ni. Huhuhuh, sadis sesadis sadisnya...


Sekadar berkongsi cerita benar yg berlaku... Tadi ada berita sedih ttg guru di SMK USJ4, krn kematian anak yg baru berumur 2 tahun.. Sbb kematian ini berlaku dlm keadaan yg menyayat hati...
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Alkisah cerita ni berlaku ptg semlm. Cuaca semlm area subang jaya ni cerah, dan matahari panas smpai ke petang.

Alkisahnya, Si cikgu ni mengajar di sesi ptg. Oleh krn ada mesyuarat e-hrmis dan e- apa-apa lagi tu, cikgu ni keluar awal drp biasa krn perlu hadiri meeting. Suami cikgu ni outstation, maka mmglah kelam kabut.

Cikgu ni angkat anak yg msh tidur, ke kereta. Anak kecil itu dibaringkan di tmpt duduk belakang. Anak itu biasanya akan dihantar ke rumah pengasuh sebelum ke sekolah.

Malangnya, entah macamana, sbb kepala dok ingat ttg kerja-kerja di sekolah, dan meeting yg akan dihadiri, cikgu ni tadi terlupa nak hntar anak dia ke tmpt pengasuh spt sepatutnya.

Smpai saja di sekolah, cikgu tu lupakan anak dia masih di dalam kereta. Dia matikan enjin dan kunci kereta, terus tinggalkan anak di dalam kereta sndiri.. Bayangkan anak itu ditinggalkan pd cuaca panas , dan tidak buka tingkap. Apa yg akan terjadi?? 

Tapi, yg sedihnya Cikgu tu terus lupa anaknya yg masih dlm kereta, dan dia teruskan kerja spt biasa.  

Sehingga ke ptg jam 5 lebih masa nak balik, cikgu tu terus ke kereta. Terkejut, tgk anaknya ada dalam kereta. Baru dia teringat, dia lupa hntar anak ke rumah pengasuh. Tapi, yg lbh menyayat hati, anaknya ditemui sudah tidak bernyawa lagi. Bajunya dikoyak-koyak mungkin sbb kepanasan. Sudah terkencing dan terberak. Teddy bear yg dipegangnya pun basah kuyup sbb peluh dan air mata..

Masya-Allah, siapa sangka anak kecil itu mengakhiri nyawanya sebegitu krn kecuaian ibu sndiri. 

Tadi ada kwn-kwn sekolah yg pergi ziarah sbb kebetulan cikgu ni tinggal di kuarters guru. Ramailah kwn sekolah yg kenal sbb mrk berjiran. Cikgu tu menangis dan salahkan diri sndiri... Sedih dengar...

Kesimpulan, jgnlah cuai terutamanya yg melibatkan anak. Dan, jgn terlalu fokus pd kerja hingga hilang tumpuan bab-bab tgjwb pd anak... Moga cerita ini dpt dijadikan teladan buat  semua...

Published with Blogger-droid v2.0.10

8 comments:

Anonymous at: 7/21/2013 2:51 am said...

Al Fatihah ...


not having a job will not kill us ... but a job can kill ...

so please don't rush and compromise on our loved ones ... the worst that can happen when we are delayed or absent from work is the boss' reprimands or some other disciplinary actions ... which is nothing compared to the tragedy of rushing around ...

HS



Bitt (doubeIS) at: 7/21/2013 5:56 am said...

memang sedih dengar...

Hayati Sensei at: 7/21/2013 7:05 pm said...

semoga allah memberi ketabahan hati pada guru ini... syurgalah untuk sikecil didalam bulan ramadhan yang mulia penuh barakah... ya allah sekali lagi kau tabahkan hati sang ibu yang terlalu pedih dan sedih... tabahkan hatinya ya allah... amin.

Hayati Sensei at: 7/21/2013 7:06 pm said...

semoga allah pelihara ibu ini dr berputus asa dr rahmatmu ya allah... amin

Anonymous at: 7/22/2013 5:07 pm said...

Dalam situasi ini, jgn salahkan si ibu. Memang dia cuai kerana memikirkan tentang kerja. Situasi ini perlu kita phm, kerana bebanan keje, stress keje, punca segalanya.

Anonymous at: 7/22/2013 7:06 pm said...

Apepn hal ni kene salahkan si ibu..baru die akan igt supaya xbuat perkara ni lg...jadikan sebagai pengajaran..bukan sume org yg ada bebanan kerja,stress keje akan buat mnde yg same,jangan jadikan mnde ni satu alasan

FOUR WIRE at: 7/23/2013 2:30 am said...

As a mother as a teacher you're failed
the reason given is nonsense..

Anonymous at: 7/23/2013 9:19 pm said...

Ada satu kes yg sama tp diluar negara..cikgu juga..katanya terlalunak cpt kesekolah..smp terlupe ank kt seat sblh..kebiasaanye suaminya yg anta ank ke rmh pengasuh..bersabarlah..jgn salahkn ibunya..dia sdg menanggung derita yg mana kita x rasa..kita cume perlu ambil iktibar

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com