KUCING Jalanan PERLUKAN BANTUAN [GAMBAR] | STRAYCAT NEEDS HELP [Bantuan Ikhlas Anda DIPOHON]

KUCING Jalanan PERLUKAN BANTUAN [GAMBAR] | STRAYCAT NEEDS HELP [Bantuan Ikhlas Anda DIPOHON] | Salam, ada sekor kucing jalanan, Jantan. Telah dinamakan sebagai Thomas. Sekarang ni kucing ni ada di rumah Abe di Putrajaya buat sementara waktu ni. Walaupun kucing ni jenis kucing jalanan, tapi Abe kesian sangat tengok dia macam tu :'(


Kucing ni dijumpai dekat area blok 34 Seksyen 7 Shah Alam. Selalunya kucing ni memang survive sendiri untuk makan, kadang2 makan dari makanan mana2 residen blok yang kesian.
baca lagi & lagi gambar, klik TAJUK ENTRI ni



Punca dia jadi gini Abe tak tahu, mungkin kena langgar kereta kot. Takpun, mungkin 'dipukul'... tak tau lah...

Sama macam stray cat lain. Hari jumpa dia hanya berjalan guna dua kaki depan sebab kaki kanan sebelah macam terkulai. Jalan ala-ala JuOn gitu, kesian. Bawa pergi vet, doktor kata tulang join pehanya mcm tercabut/tak berada kat join yang betul. Doktor kata kena hntar klinik yang ada xray dan surgery mcm veterinar upm. & Kami telah bawa Si Thomas ni ke Veterinar UPM untuk di XRay.


071013:  'Thomas' dah pergi Vet UPM checkup. Semua dah Xray, memang ada patah. Doktor kata kalu buat surgery tak jamin dia boleh berjalan normal ke x, tapi boleh cuba lah kalu nak buat pembedahan. Kos bedah agak tinggi jugak. Doktor sarankan buat cara konservatif (bg ubat) dulu, sebab ada kemngkinan kucing memang boleh heal sndri.
 
Ya, ada crack
masa tengah 'treatment'
Sudah makan ubat. berbedak. tukar alas. Thomas tak suka ubat kaler hijau, mesti sengaja wat bubble kt mulut. Ubat tahan sakit
Mohon sesiapa yang berminat untuk adopt kucing ni, atau mahu hulurkan bantuan untuk kos rawatannya, boleh la hubungi Abe.

email: queachmad@queachmad.com
hp: 0129595555 & 0199903333
whatsapp: 0169526000 
maybank: 106164103684 (Tengku Ahmad Hafiz Bin Engku Mat)
fb: Que Achmad
Insta: queachmad
twitter: @queachmad
 
Buat sementara, kucing ini masih dalam jagaan. Terima kasih.

Artikel Menarik Lainnya



11 comments:

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Elok aktvt ni..

Kisah Si Dairy said...

kesian kucing tu..tapi sy penakut dgn kucing..

Hanif Idrus said...

dah cantik kucing ini..baik hati awak....

Dewi Istiqomah said...

kesian y kucing tu,, cantik sebenernya,,, jadi gak tega liatnya, kesian

Dewi Istiqomah said...

kesian y tu kucing,,, cantik aslinya,,, kesian kesian jadi tak tega liatnya

zulhilmi tempoyak said...

fuhhh... tahniah... ssh nak jmpk orang gini...

terbaik bro..

zulhilmi tempoyak said...

terima kasih juga utk tu.

Lina Nazlina said...

Mulianya hati Que...bagus2, jaga le baik2 ya, dulu kucing akak mcm ni jugak, gaduh2 smpai tulang kakinya retak n dpehanya bengkak bernanah, jln guna tiga kaki lompat2, sian nengok, hampir 6 buln gitu, akak sapu minyak gamat jer kt kakinya..skrg alhamdulillah baik dah....

Lina Nazlina said...

Mulianya hati Que..bagus2, jaga le dia baik2, dulu akak ade kucing cmni gak, gaduh2 smpai kakinya patah n smpai benggak bernanah, sian nengok jln ngan tiga kaki jer..terlompat2, lama gak smpai 6 bulan gitu, akak sapu minyak gamat jer tiap2 hari n doa, skrg nih Alhamdulillah dah ok cam biasa... Akak 1 family mmg syg kucing.

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Alhamdulillah ... Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan ...

KongsiBlog said...

berape jumlah pembedahan tu.. ade sampai seribu lebih..?

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

QUE ACHMAD DOT COM


KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


GOOGLE +

NETWORKEDBLOGS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SENARAI ENTRI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CARIAN ENTRI

Loading...
Hak Cipta Que Achmad Dot Com @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Featured Posts