Sunday, 24 June 2012

Banyak DIAM tidak semestinya BODOH


“Banyak DIAM tidak semestinya BODOH, banyak BICARA tidak semestinya CERDIK, karena kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak bicara.”

Hikmah dan rahsia DIAM:
•Ibadah tanpa bersusah payah
•Perhiasan tanpa berhias
•Kehebatan tanpa kerajaan
•Benteng tanpa pagar
•Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang
•Istirehat bagi kedua MALAIKAT pencatat amal
•Menutup segala aib.

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam”.
( Riwayat BUKHARI & MUSLIM )

Speech is silver, but silence is golden... ^_^

4 comments:

bai baizura at: 6/24/2012 9:58 pm said...

yups betol tu. diam kadang boleh kurgkn dosa jgk:)

Herma Julianny at: 6/24/2012 10:39 pm said...

oo...
betul kan....
diam, menutup segala aib..
sebab kalau banyak cakap tu,
tersasul macam2..
huhu...*insaf*

Bahrain at: 6/24/2012 10:59 pm said...

is correct..
lebih baik diam dari berkata2x..
kadang2x kata mungkin boleh terguris perasaan orang dan boleh menampakkan kebodohan kita tanpa kita sedar..
just think first before say something..

Eny Yusnizar at: 6/25/2012 12:15 am said...

betul... org putih kata... silence is golden :)

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com