Sahabat Que 'Silent Readers'

[TERGEMPAR] Kisah Cubaan Mencuri Jasad Nabi Muhammad SAW | Dari Makam Baginda

1/27/2014 06:00:00 pm

[TERGEMPAR] Kisah Cubaan Mencuri Jasad Nabi Muhammad SAW | Dari Makam Baginda | Percaya atau tidak, ternyata jasad nabi Muhammad SAW hampir pernah terusik dan nyaris dicuri oleh orang kafir laknatullah.

makam nabi saw

Sebelum akhirnya Allah menyelamatkannya dari rancangan jahat tersebut. Peristiwa yang memilukan dan nyaris menampar wajah umat islam ini terjadi pada tahun 1164 M atau 557 H, sebagaimana telah dicatat oleh sejarawan Ali Hafidz dalam kitab Fusul min Tarikhi AL-Madinah Al Munawaroh.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni
Peristiwa ini berlatarbelakangkan kondisi umat islam pada zaman dinasti Abbasiyah di Baghdad dimana kondisi umat Islam yang semakin melemah dan berdirinya beberapa kerajaan Islam di beberapa daerah baru.

Tentunya hal ini tak disia-siakan begitu sahaja oleh orang-orang nasrani yang merasa kesempatan emas mencoreng wajah umat Islam dan membuat umat Islam jatuh ada di depan mata.

Secara diam-diam mereka telah menyusun rancangan untuk mencuri jasad Nabi Muhammad. Setelah terjadi kesepakatan oleh para penguasa Eropah, mereka mengutus dua orang nasrani untuk menjalankan misi keji itu. Misi itu mereka laksanakan bertepatan dengan musim haji. Di mana pada musim itu banyak jemaah haji yang datang dari pelbagai penjuru dunia untuk melaksanakan ibadah haji.

Kedua-dua orang nasrani ini menyamar sebagai jemaah haji dari Andalusia yang memakai pakaian khas Morocco. Mereka ditugaskan untuk melakukan pengintipan awal kemungkinan untuk mencari kesempatan mencuri jasad Nabi SAW.

Setelah melakukan kajian, kedua-dua kafir ini memberanikan diri untuk menyewa sebuah penginapan yang lokasinya dekat dengan makam Rasulullah. Mereka membuat lubang dari dalam bilik itu menuju makam Rasulullah.

Belum sampai pada akhir penggalian, rancangan tersebut telah digagalkan oleh Allah melalui seorang hamba yang akhirnya mengetahui rancangan busuk itu.

Sultan Nuruddin Mahmud bin Zanki, adalah seorang hamba sekaligus penguasa Islam ketika itu yang mendapatkan petunjuk melalui mimpi akan ancaman terhadap makam Rasulullah.

Sultan mengaku bermimpi bertemu dengan Rasulullah sambil menunjuk dua orang lelaki berambut perang dan menyebut: “ Wahai Mahmud, selamatkan jasadku dari maksud jahat kedua orang ini.” Sultan terbangun dalam keadaan gelisah lalu beliau melaksanakan solat malam dan kembali tidur. Namun, Sultan Mahmud kembali bermimpi berjumpa Rasulullah hingga tiga kali dalam satu malam.

Malam itu juga Sultan segera mempersiapkan diri untuk melakukan perjalanan dari Damascus ke Madinah yang memakan waktu 16 hari, dengan mengendarai kuda bersama 20 pengawal serta banyak sekali harta yang diangkut oleh puluhan kuda. Sesampainya di Madinah, sultan langsung menuju Masjid Nabawi untuk melakukan solat di Raudhah dan berziarah ke makam Nabi SAW. Sultan bertafakur dan termenung dalam waktu yang cukup lama di depan makam Nabi SAW.

Lalu menteri Jamaluddin menanyakan sesuatu, “Apakah Baginda Sultan mengenal wajah kedua lelaki itu? “Iya”, jawab Sultan Mahmud.

Maka tidak lama kemudian Menteri Jamaludin mengumpulkan seluruh penduduk Madinah dan membahagikan hadiah berupa bahan makanan sambil mencermati wajah orang yang muncul dalam mimpinya. Namun sultan tidak menjumpai mereka. Lalu menteri Jamaluddin menanyakan kepada penduduk yang masih ada di sekitar Masjid Nabawi. “Apakah di antara kalian masih ada yang belum mendapat hadiah dari Sultan?”

Tidak ada, seluruh penduduk Madinah telah mendapat hadiah dari Sultan, kecuali dua orang dari Morocco tersebut yang belum mengambil hadiah sedikitpun. Keduanya orang soleh yang selalu berjemaah di Masjid Nabawi.” Ujar seorang penduduk.

Kemudian Sultan memerintahkan agar kedua-dua orang itu dipanggil. Dan alangkah terkejutnya sultan, melihat bahawa kedua-dua orang itu adalah orang yang dilihat dalam mimpinya. Setelah ditanya, mereka mengaku sebagai jemaah dari Andalusia Sepanyol. Meskipun sultan sudah mendesak bertanya tentang aktiviti mereka di Madinah, mereka tetap tidak mahu mengaku. Sehingga sultan meninggalkan kedua-dua lelaki itu dalam keadaan penjagaan yang ketat.

Kemudian sultan bersama menteri dan pengawalnya pergi menuju ke penginapan kedua-dua orang tersebut. Sesampainya di rumah itu yang di temuinya adalah longgokan harta, sejumlah buku dalam rak dan dua buah mushaf al-Qur’an. Lalu sultan berkeliling ke bilik sebelah.

http://billyinfo.blogspot.com/2014/01/kisah-cubaan-mencuri-jasad-nabi.html#axzz2qHfWFHeS

Ketika itu Allah memberikan ilham, sultan Mahmud tiba-tiba berinisiatif membuka tikar yang menghampar di lantai kamar tersebut. Masya Allah, Subhanallah, ditemukan sebuah papan yang di dalamnya terdapat sebuah lorong panjang, dan setelah diikuti ternyata lorong itu menuju ke makam Nabi Muhammad.

Seketika itu juga, sultan segera menghampiri kedua lelaki berambut perang tersebut dan memukulnya dengan keras. Setelah bukti ditemukan, mereka mengaku diutus oleh raja Nasrani di Eropah untuk mencuri jasad Nabi SAW. Pada pagi harinya, kedua-duanya dijatuhi hukuman pancung berdekatan pintu timur makam Nabi SAW. Kemudian sultan Mahmud memerintahkan penggalian parit di sekitar makam Rasulullah dan mengisinya dengan timah. Setelah pembangunan selesai, sultan Mahmud dan rombongan pulang ke negeri Syam untuk kembali memimpin kerajaannya. MasyaAllah, tabarakallah, menitis air mata membaca cerita ini…

You Might Also Like

0 comments

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad