Sahabat Que 'Silent Readers'

USTAZ AZHAR IDRUS. Biodata PENUH Dan Kisah Sebelum Bergelar Pendakwah

1/31/2013 01:11:00 am

SIAPA USTAZ AZHAR IDRUS? Biodata PENUH Dan Kisah Sebelum Bergelar PendakwahUstaz Azhar Idrus, penceramah dari Terengganu yang semakin mendapat tempat di hati masyarakat khususnya remaja. Setiap kali beliau berceramah, tidak kira dimana, ribuan yang hadir.



Kehangatan Facebook juga sedikit sebanyak “mempopularkan” Ustaz ini dengan setiap kata-kata nasihat dan penjelasan berkenaan agama darinya dikongsikan secara viral dan tidak pernah putus. Dulu pernah ada satu rancangan Ustaz Azhar Idrus di Astro iaitu Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus. Tapi atas sebab2 tertentu, rancangan ini telah diberhentikan siarannya.. huhuhhuhuh. yang tinggal cumalah FanPage Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus (original) saja. JOM LIKE PAGE UAI. Klik SINI untuk ke FanPage Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus (Original). Klik, jangan lupa tau...

baca lagi, Klik TAJUK ENTRI ni
Dahulunya Ustaz seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu “band boy”. Dan sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium. Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz menarik diri kerana tujuanya hanya suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor. Mungkin ramai yang mengenali Ustaz Azhar Idrus ni, seorang Ustaz yang terkenal buat masa ini terutama di kalangan anak-anak muda..

Setiap kali ceramah atau kuliahnya mesti penuh dengan jemaah yang hadir.. Tapi mungkin ramai yang tak tahu bagaimanakah kehidupan Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz? Apakah yang dilakukannya? mari baca sedikit sebanyak kisah Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz yang dipetik dari FacebookUstaz yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada tahun 1980an. Dan menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan. Dan ada juga yang meminta Ustaz untuk merasmikan program berbasikal.

Ustaz Azhar pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas berkahwin seminggu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan berhenti kerja dan bekerja sebagai mencanting batik dan ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh.

Tiada alasan baginya hujan dan ribut. Beliau yang pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Perubahan diri Ustaz kearah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama kerana kawan baiknya seorang ketua “Punk” menghilang diri selama 5 tahun dan apabila muncul kembali kawannya ini satu perubahan yang amat ketara daripada pemakaian dan tingkahlakunya. Tahulah Ustaz bahawa kawannya ini belajar di PataniApabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga.


Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga. Berikut adalah butiran biodata mengenai beliau yang ditemui di beberapa blog.

# Bersekolah di Sekolah Inggeris Sultan Sulaiman Kuala Terengganu hingga Tingkatan 6.
# Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985
# Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
# Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun.
# Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.


Biodata Penuh:

Nama:
Ustaz Azhar Bin Idrus

Tarikh Lahir:
12 Februari 1964

Berasal:
Ladang, Kuala Terengganu, Terengganu

Hobi :
Mengembara (taakulan penulis) dan fotografi Alam Hidupan.

Pendidikan :
1.Sekolah Rendah Hj. Mohd Sharif, Alor Setar, Kedah.
2.Sekolah Menengah Darulaman Alor Setar, Kedah. (Tingkatan 1 dan 2)
3.Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu (Tingkatan 3 hingga 6)
4. Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
5.Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun

Pengalaman :
1. Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985, benda lagho kata beliau.
2. Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.
3. Mula mengajar (hanya menyampaikan yang sekdar tahu sahaja, kate beliau) di surau ladang, kampungnya

Isteri :
1. Rogayah Binti sulong, Johan Qariah Tilawah Al-Quran Kebangsaan 1978 (42 Tahun)
2. Wan Halimatun Nisa’ Binti Wan Mohd Nor (26 Tahun)

Anak :
1.Nur Madihah Asyiqin (20 tahun)
2.Nur Farhah (19 tahun)
3.Mohd Faqihuddin (18 Tahun)
4.Mohd Zuhaili (16 tahun)
5.Ikhwan Najmi (14 tahun)
6.Khairul Mukmin (7 tahun)
7.Rasydan (6 tahun)

Sehingga hari ini, nama Ustaz Azhar Idrus atau lebih mesra sebagai UAI amat disenangi oleh ramai orang terutamanya golongan remaja yang majoritinya mula memahami Islam dengan lebih mendalam selepas mengenali UAI samaada secara bertemu empat mata mahupun sekadar membuat rujukan dari pelbagai ilmu yang disampaikan melalui Youtube, Facebook dan sebagainya. Ustaz Azhar Idrus sangat mesra dan rapat kepada golongan blogger yang menjadikan UAI benar-benar seorang Ustaz yang terbuka mindanya serta celik IT.


Ustaz Azhar Idrus juga amat aktif dalam membantu mereka yang memerlukan pemahaman dan penjelasan tentang kemusykilan soal agama melalui Facebook Page miliknya, Ustaz Azhar Idrus (Original)

Apapun sudah menjadi resmi alam, tak semua manusia akhir zaman ini terutamanya para Ilmuan Islam (Alim) disenangi oleh semua orang. Sering sahaja kata-kata UAI disalah-ertikan dan sentiasa mencari jalan untuk memutarbelit apa yang disampaikan UAI untuk melihatkan UAI sebagai seorang yang sesat. Kepada yang aktif bersifat begini, hentikanlah. Ianya jelas tidak akan mendatangkan kebaikan kepada anda. Jika tidak suka, anda simpanlah dalam hati. Usah bawa orang lain ke gaung kebencian penuh kehitaman anda.


Sumber: http://ohartis.com/2012/08/biodata-dan-siapakah-ustaz-azhar-idrus-sebelum-bergelar-pendakwah/ & http://azizulhakim91.blogspot.com/2012/05/siapa-ustaz-azhar-idrus-sebelum.html

You Might Also Like

47 comments

  1. Info yang sangat menarik
    terima kasih sudah berbagi

    ReplyDelete
  2. HEBAT....MEMANG KEMAH KEMING UAI...

    ReplyDelete
  3. dh xde ke kemah keming uai nie...bukan ke tiap ari khamis ada dkt mustika hd?

    ReplyDelete
  4. owh wife die 2 ke..??

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/set-penyusuan-shaklee-paling-bajet-gila.html

    ReplyDelete
  5. AJ suka dengan cara penyampaian UAI yang bersahaja.....
    Mudah sangat nak faham apa yang dia sampaikan...... =D
    Ayat dia yang AJ selalu ingat "haram"...

    ReplyDelete
  6. owh wpun sy mmg x brpa fhm kdg2 loghat Ustaz,tp mmg byk ilmu sy dpt.hrp ada lg pelapis UAI ^^

    ReplyDelete
  7. muka muda mcm apex harimau malaya.... :-)

    ReplyDelete
  8. BEST.. BNYAK PNGAJARAN

    ReplyDelete
  9. Ustaz y baik penyampaian nya smga dakwah nya trus b'kmbg pesat di muka bumi Allah s.w.t.Allahu akbar..

    ReplyDelete
  10. Ustaz y baik penyampaian nya smga dakwah nya trus b'kmbg pesat di muka bumi Allah s.w.t.Allahu akbar..

    ReplyDelete
  11. Mungkin UAI banyak ilmu dan disenangi ramai bila berceramah, tapi berpandukan latar belakang pendidikan ugama beliau yang tidak begitu solid, maaf saya tidak begitu yakin dengan kata2 UAI, lebih2 lagi tentang isu hukum2 yang kontroverial berkaitan politik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis tu ltr blkg pdidikan agama cik anon dh cukup solid sgt dh ke?kalo camtu ape kate cik anon jd mcm UAI..sebarkn dkwah secara terang2an n betulkn ape yg di rasekn x betul tu..secara jujur w/pn UAI dianggap xde pdidikan agma yg solid sekurang2nye beliau dh byk leraikn p'mslhn agama di klgn msyrkt..sy sdiri pn x yg ckup solid pdidikn agma ni dptla jgk tau bende2 sblm yg sy xtau..

      Delete
    2. Aku setuju uia x cukup solid agama..dalam ceramah beliau jarang sangat-sangat keluarkan dalil alquran..x macam Ustaz harun din,Ustaz din,Ustaz kazim,ustaz fathur bahari...lagi satu bahasanya kesat Dan kasar...itukah sunnah Rasulullah s.a.w.....??...fikir fikir kan ...dah besar panjangkan...

      Delete
  12. kalu mahu belajar lagi mendalam Ecah Eisys kena jadi isteri no 3 Ustaz Azhar

    ReplyDelete
  13. KEMAH KEMING....UAI

    ReplyDelete
  14. kemah keming...uai

    ReplyDelete
  15. haha....xleh la...ke3 dah ada kuota hari ni...ke4 lom lagi...huhu

    ReplyDelete
  16. Boleh update tak pasal perkahwinan ketiganya hari ni? Kalau ada gambar, nak tengok.

    ReplyDelete
  17. ramai yang taksub dgn UAI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn taksub tp menyenangi cara penyampaian beliau..kami org2 muda lbh mudah menerima ilmu dlm k'daan santai b'bndg t'lalu formal..mgkn gol b'usia mcm anon lbh suke mjls penyampaian yg formal tnp unsur2 gurauan..

      Delete
  18. Handsome ustaz ni once upon a time.. haha ~ Macam muka orang Spain.. okay, apa2pun ustaz, saya suko dengar ceramoh ustaz sbb best ! Banyak manfaat :D

    ReplyDelete
  19. Masa muda macam muka khairul fahmi che mat la :)

    ReplyDelete
  20. Mula2 ingat lawak dia bodo2 jer, tapi bila dengar rupa2nya penuh makna. Kadang2 rasa macam dia tiru metod Imam Syafiee mengajar/menjawab.

    Lagi kagum apabila dia boleh jelaskan ikut 4 mazhab & quote ayat al-Quran berdasarkan soalan, ini juga ciri2 yg ada pada Yusoff Islam & Zakir Naik, bezanya Zakir Naik boleh quote ayat2 Bible untuk diperbandingkan.

    Semoga lebih ramai tokoh seperti beliau untuk menggantikan ulama2 yang telah pergi atau yg berusia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu nk ikut stail zakir naik, byk plok la tubek pktaan stupid (boddow), dumbass (pangang), dan byk lg lah..

      Delete
  21. tan tong ting11/22/2013 9:59 pm

    salam..memang ustaz azhar paling bgs.mudah faham.kelakar dan berguna.arap ceramah ni di teruskan.

    ReplyDelete
  22. you're my hero !!!!!

    ReplyDelete
  23. Makhluk Itu bkn ustaz...makhluk itu adalah penglipur lara

    ReplyDelete
  24. Org tua mengarut

    ReplyDelete
  25. Smlm tajuk ceramah ust ni ialah 'anak kunci syurga'...tp langsong x sentuh topik tu...sebaliknya dari awal sampailah akhir ceramah uai ckp pasal mandi junub...mandi hadas dan sarat lawak jenaka mmbuatkn orang taksub suka dan tergelak2. namun kupasan ust kurang berilmiah jika dibandingkn dgn ust yg dpt tarik crowd dgn hujahan yg lebih mantap diselang seli bbrp gurauan shj. Malangnye tajuk 'anak kunci syurga' hanya dihuraikan bila tiba masa soal jawab shj... itupun sbb ada yg btanya. jelas para hadirin lebih sukakan topik 'hangat' yg dibincangkn secara terbuka begitu atas dasar platform ceramah agama sebegini dan amat memenuhi keperluan muda mudi kpd bhn jenaka berunsur lucah yg kononnya diilmiahkn. adakah UAI pernah fikir ceramahnye mberi kesan atau tidak ? yg penting hadirin dtg begitu ramai dan enjoy tgelak2 dgr cerita ust. apakah ust rasa telah bjaya menjentik hati2 yg lagho dari mengingati allah ? atau sekadar mbuat persembahan kata2 lawak yg mana bila hadirin pulang hanya mengingati lawaknye shj. sedih sgt bila ust tidak mengambil kesempatan atas aura tarikan yg ust ada bg menyampaikn ilmu agama yg boleh menyentuh kalbu dan mbuatkn hati menangis mengenangkn dosa...bukan spjg masa bgurau dan gelak terhibur yg dah macam program maharaja lawak shj. anggaplh ini kritikan membina bg ust dlm menyampaikan kuliah dan ceramah slps ini...bukan x boleh bgurau dan bgelak ketawa tp biarlh dgn kadar sederhana dan tanda menghormati institusi masjid/surau sbg rumah allah.assalamualaikum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sy stju dgn awak.dh byk kali dh sy tgk perkara ni brlaku. Mtak sapa2 tmpil ke hdpan .yg lbeh brilmu.tlglah

      Delete
    2. Dah rasa hebat sangat ke? Dah beli ke kitab anak kunci syurga tu dan teliti apa kandungannya? Jangan asyik nak ngomel je. Buang masa saja. Kita kena ubah cara kita berfikir. Be positif dan berterima kasih pada mereka yang menyampaikan ilmu dan jangan jadi ejen syaitan dan hawa nafsu.

      Delete
    3. Ni mesti makcik2 or pakcik yg komen kan? Hmmmm one word...typical malays. Awak boleh bwat anak awak dgr ceramah agama yg awak smpaikn kt rumah untuk 3 jam ? Tnpa anak awak mengeluh or tertidur or main phone? Dy dpt sgale isi yg awak smpaikn tu? Lps tu bgthu stiap bnde yg awak pnh baca,institusi agama yg awak prnh pegi and guru2 agama dari awak umur 5 thun sebagai reference untuk org yg awak smpaikn dakwah. Lekat kt dahi mereka untuk mereka yakin ngan awak. Sohai...lu org ni sembang mcm wali allah..

      Delete
    4. Ni mesti makcik2 or pakcik yg komen kan? Hmmmm one word...typical malays. Awak boleh bwat anak awak dgr ceramah agama yg awak smpaikn kt rumah untuk 3 jam ? Tnpa anak awak mengeluh or tertidur or main phone? Dy dpt sgale isi yg awak smpaikn tu? Lps tu bgthu stiap bnde yg awak pnh baca,institusi agama yg awak prnh pegi and guru2 agama dari awak umur 5 thun sebagai reference untuk org yg awak smpaikn dakwah. Lekat kt dahi mereka untuk mereka yakin ngan awak. Sohai...lu org ni sembang mcm wali allah..

      Delete
  26. kemah molek
    http://peruserpaid.com/?ref=124137

    ReplyDelete
  27. http://peruserpaid.com/?ref=124137

    ReplyDelete
  28. Depa xfaham sbb tu depa xsuka

    ReplyDelete
  29. Nk betulkn skit.istri pertama ustaz azhar bkn hjh rogayah sulong Johan qariah trg.mmg nama istrinya rogayah tp bkn qariah itu.hjh rogayah sulong sdah tua wktu msuk musabaqah mbaca Al Quran manakala ustaz azhar msih bersekolah.hjh rogayah tgal d bkit pyong Dan mngajar org mngaji Dan bertaranum.istri ustaz duk rumah mndidik anak2..

    ReplyDelete
  30. Dari latar belakang ustad aku rasa dia tak sesuai meneroka masalah intelek tinggi dalam akidah, mahupun sosio politik. Namun kelebihan dia menarik minat golongan muda yang jahil agama dan menyampaikan apa-apa yang baik, itu satu pujianlah. Cuma sejarah yang lepas lepas, orang intelek rendah ni bila masuk aliran agama, mudah dipesongkan oleh syaitan. Mudah tergoda nafsu dengan pujian dan populariti. Contohnya Syeikhul Arqam dulu. Moga-moga dia tak mudah ujub diri. Kupasan terhadap permasalahan agamapun banyak yang cetek dan tak intelek. Tak sepuashati kalau saya mendengar ceramah ustad Kazim Alias, Roslan, zakir naik dll yang hafiz dan dsbnya.

    ReplyDelete
  31. ulamak mursyid mesti ada salasilah ilmu bersanad...

    cuba tgok sheikh nuruldeen al banjari

    http://syeikhnuruddin.blogspot.com/2008/01/biografi-syeikh-nuruddin.html

    ReplyDelete
  32. Lucunya manusia zaman sekarang...bila ada orang yang menyampaikan kebenaran dan kebenaran itu tidak menyebelahinya,mulalah mengatakan orang itu sesat atau tidak berilmu..itulah sikap orang zaman jahiliah dulu..tak perlu kita mempersoalkan latar belakang dan sejarah seseorang kerana sudah jelas,sejahat mana kita sekalipun,bila kita bertaubat, Allah akan mengampunkan hambaNYA..adakah kita berhak mempersoalkannya.

    ReplyDelete
  33. As Salam.
    Alhamdulilah.. Allah masih sayangkan saya dgn mberi peluang utk lebih mengenal-Nya Yang Maha ESA. Saya yakin bahawa Allah byk memberikan pertolongan buat kita semua utk kembali ke jln yg lurus. Penyampaian UAI byk membantu diri saya menjadi seorang umat Islam yg sebenar.

    ReplyDelete
  34. Ade 1 aura membuatkn sy sggup dudok bsila smpai 2 jam utk mdgr kuliah yg dismpaikn UAI. Dipendek kan cerita..sy sdikit sebanyak tahu ape yg sy x tahu sblm ni. Kpd makcik2 pakcik2 yg typical tu..peliharalah agama anda,jgn nk 'kondem' org je,x baik tau.

    ReplyDelete
  35. As salam... boleh kongsikan email atau alamat UIA untuk pertanyaan soal agama

    ReplyDelete
  36. Masalah ustaz ni suka membodohkan danmelembukan ustaz lain yang tak sependapat dgn dia. Ustaz2 yg diperbodoh tu mempunyai ilmu yg lebih tinggi berakhlak mulia dan tak pernah membodohkan ustaz lain. Ustaz idrus kena perbaiki masalah dia ni. Seperkara lagi melawK tu biarlah berpada2. Jgn jadikan majlis ilmu program raja lawak.

    ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Search Blog QueAchmad