Thursday, 31 January 2013

USTAZ AZHAR IDRUS. Biodata PENUH Dan Kisah Sebelum Bergelar Pendakwah


SIAPA USTAZ AZHAR IDRUS? Biodata PENUH Dan Kisah Sebelum Bergelar PendakwahUstaz Azhar Idrus, penceramah dari Terengganu yang semakin mendapat tempat di hati masyarakat khususnya remaja. Setiap kali beliau berceramah, tidak kira dimana, ribuan yang hadir.



Kehangatan Facebook juga sedikit sebanyak “mempopularkan” Ustaz ini dengan setiap kata-kata nasihat dan penjelasan berkenaan agama darinya dikongsikan secara viral dan tidak pernah putus. Dulu pernah ada satu rancangan Ustaz Azhar Idrus di Astro iaitu Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus. Tapi atas sebab2 tertentu, rancangan ini telah diberhentikan siarannya.. huhuhhuhuh. yang tinggal cumalah FanPage Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus (original) saja. JOM LIKE PAGE UAI. Klik SINI untuk ke FanPage Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus (Original). Klik, jangan lupa tau...

baca lagi, Klik TAJUK ENTRI ni
Dahulunya Ustaz seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu “band boy”. Dan sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium. Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz menarik diri kerana tujuanya hanya suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor. Mungkin ramai yang mengenali Ustaz Azhar Idrus ni, seorang Ustaz yang terkenal buat masa ini terutama di kalangan anak-anak muda..

Setiap kali ceramah atau kuliahnya mesti penuh dengan jemaah yang hadir.. Tapi mungkin ramai yang tak tahu bagaimanakah kehidupan Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz? Apakah yang dilakukannya? mari baca sedikit sebanyak kisah Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz yang dipetik dari FacebookUstaz yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada tahun 1980an. Dan menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan. Dan ada juga yang meminta Ustaz untuk merasmikan program berbasikal.

Ustaz Azhar pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas berkahwin seminggu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan berhenti kerja dan bekerja sebagai mencanting batik dan ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh.

Tiada alasan baginya hujan dan ribut. Beliau yang pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Perubahan diri Ustaz kearah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama kerana kawan baiknya seorang ketua “Punk” menghilang diri selama 5 tahun dan apabila muncul kembali kawannya ini satu perubahan yang amat ketara daripada pemakaian dan tingkahlakunya. Tahulah Ustaz bahawa kawannya ini belajar di PataniApabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga.


Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga. Berikut adalah butiran biodata mengenai beliau yang ditemui di beberapa blog.

# Bersekolah di Sekolah Inggeris Sultan Sulaiman Kuala Terengganu hingga Tingkatan 6.
# Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985
# Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
# Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun.
# Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.


Biodata Penuh:

Nama:
Ustaz Azhar Bin Idrus

Tarikh Lahir:
12 Februari 1964

Berasal:
Ladang, Kuala Terengganu, Terengganu

Hobi :
Mengembara (taakulan penulis) dan fotografi Alam Hidupan.

Pendidikan :
1.Sekolah Rendah Hj. Mohd Sharif, Alor Setar, Kedah.
2.Sekolah Menengah Darulaman Alor Setar, Kedah. (Tingkatan 1 dan 2)
3.Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu (Tingkatan 3 hingga 6)
4. Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
5.Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun

Pengalaman :
1. Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985, benda lagho kata beliau.
2. Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.
3. Mula mengajar (hanya menyampaikan yang sekdar tahu sahaja, kate beliau) di surau ladang, kampungnya

Isteri :
1. Rogayah Binti sulong, Johan Qariah Tilawah Al-Quran Kebangsaan 1978 (42 Tahun)
2. Wan Halimatun Nisa’ Binti Wan Mohd Nor (26 Tahun)

Anak :
1.Nur Madihah Asyiqin (20 tahun)
2.Nur Farhah (19 tahun)
3.Mohd Faqihuddin (18 Tahun)
4.Mohd Zuhaili (16 tahun)
5.Ikhwan Najmi (14 tahun)
6.Khairul Mukmin (7 tahun)
7.Rasydan (6 tahun)

Sehingga hari ini, nama Ustaz Azhar Idrus atau lebih mesra sebagai UAI amat disenangi oleh ramai orang terutamanya golongan remaja yang majoritinya mula memahami Islam dengan lebih mendalam selepas mengenali UAI samaada secara bertemu empat mata mahupun sekadar membuat rujukan dari pelbagai ilmu yang disampaikan melalui Youtube, Facebook dan sebagainya. Ustaz Azhar Idrus sangat mesra dan rapat kepada golongan blogger yang menjadikan UAI benar-benar seorang Ustaz yang terbuka mindanya serta celik IT.


Ustaz Azhar Idrus juga amat aktif dalam membantu mereka yang memerlukan pemahaman dan penjelasan tentang kemusykilan soal agama melalui Facebook Page miliknya, Ustaz Azhar Idrus (Original)

Apapun sudah menjadi resmi alam, tak semua manusia akhir zaman ini terutamanya para Ilmuan Islam (Alim) disenangi oleh semua orang. Sering sahaja kata-kata UAI disalah-ertikan dan sentiasa mencari jalan untuk memutarbelit apa yang disampaikan UAI untuk melihatkan UAI sebagai seorang yang sesat. Kepada yang aktif bersifat begini, hentikanlah. Ianya jelas tidak akan mendatangkan kebaikan kepada anda. Jika tidak suka, anda simpanlah dalam hati. Usah bawa orang lain ke gaung kebencian penuh kehitaman anda.


Sumber: http://ohartis.com/2012/08/biodata-dan-siapakah-ustaz-azhar-idrus-sebelum-bergelar-pendakwah/ & http://azizulhakim91.blogspot.com/2012/05/siapa-ustaz-azhar-idrus-sebelum.html

33 comments:

Penyuluh Perikanan at: 1/30/2013 3:30 pm said...

Info yang sangat menarik
terima kasih sudah berbagi

Eedi Aziz at: 1/30/2013 3:51 pm said...

HEBAT....MEMANG KEMAH KEMING UAI...

Mrs Lurve at: 1/30/2013 4:01 pm said...

dh xde ke kemah keming uai nie...bukan ke tiap ari khamis ada dkt mustika hd?

eray at: 1/30/2013 4:41 pm said...

owh wife die 2 ke..??

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/set-penyusuan-shaklee-paling-bajet-gila.html

AyueJean at: 1/30/2013 5:03 pm said...

AJ suka dengan cara penyampaian UAI yang bersahaja.....
Mudah sangat nak faham apa yang dia sampaikan...... =D
Ayat dia yang AJ selalu ingat "haram"...

fizafantagirO at: 1/30/2013 8:46 pm said...

ambe suko ustak :)

||Sis aLeaSaRa|| at: 1/30/2013 9:45 pm said...

owh wpun sy mmg x brpa fhm kdg2 loghat Ustaz,tp mmg byk ilmu sy dpt.hrp ada lg pelapis UAI ^^

Leeza dayasari [santai leeza] at: 1/30/2013 10:24 pm said...

muka muda mcm apex harimau malaya.... :-)

Anonymous at: 4/24/2013 12:28 pm said...

BEST.. BNYAK PNGAJARAN

Ecah Eisya at: 5/19/2013 12:42 pm said...

Ustaz y baik penyampaian nya smga dakwah nya trus b'kmbg pesat di muka bumi Allah s.w.t.Allahu akbar..

Ecah Eisya at: 5/19/2013 12:42 pm said...

Ustaz y baik penyampaian nya smga dakwah nya trus b'kmbg pesat di muka bumi Allah s.w.t.Allahu akbar..

Anonymous at: 5/22/2013 3:44 pm said...

Mungkin UAI banyak ilmu dan disenangi ramai bila berceramah, tapi berpandukan latar belakang pendidikan ugama beliau yang tidak begitu solid, maaf saya tidak begitu yakin dengan kata2 UAI, lebih2 lagi tentang isu hukum2 yang kontroverial berkaitan politik.

Anonymous at: 5/23/2013 1:43 pm said...

kalu mahu belajar lagi mendalam Ecah Eisys kena jadi isteri no 3 Ustaz Azhar

Anonymous at: 5/26/2013 11:04 pm said...

KEMAH KEMING....UAI

Anonymous at: 5/26/2013 11:04 pm said...

kemah keming...uai

Anonymous at: 5/26/2013 11:05 pm said...

Anonnymous

happygirl at: 5/26/2013 11:05 pm said...

haha....xleh la...ke3 dah ada kuota hari ni...ke4 lom lagi...huhu

Earnic at: 5/27/2013 12:21 am said...

Boleh update tak pasal perkahwinan ketiganya hari ni? Kalau ada gambar, nak tengok.

Anonymous at: 5/27/2013 5:15 pm said...

ramai yang taksub dgn UAI.

Anonymous at: 5/27/2013 8:23 pm said...

Handsome ustaz ni once upon a time.. haha ~ Macam muka orang Spain.. okay, apa2pun ustaz, saya suko dengar ceramoh ustaz sbb best ! Banyak manfaat :D

Anonymous at: 5/28/2013 2:19 pm said...

Masa muda macam muka khairul fahmi che mat la :)

Tedi at: 6/03/2013 3:50 pm said...

Mula2 ingat lawak dia bodo2 jer, tapi bila dengar rupa2nya penuh makna. Kadang2 rasa macam dia tiru metod Imam Syafiee mengajar/menjawab.

Lagi kagum apabila dia boleh jelaskan ikut 4 mazhab & quote ayat al-Quran berdasarkan soalan, ini juga ciri2 yg ada pada Yusoff Islam & Zakir Naik, bezanya Zakir Naik boleh quote ayat2 Bible untuk diperbandingkan.

Semoga lebih ramai tokoh seperti beliau untuk menggantikan ulama2 yang telah pergi atau yg berusia.

Anonymous at: 9/27/2013 12:43 am said...

Abis tu ltr blkg pdidikan agama cik anon dh cukup solid sgt dh ke?kalo camtu ape kate cik anon jd mcm UAI..sebarkn dkwah secara terang2an n betulkn ape yg di rasekn x betul tu..secara jujur w/pn UAI dianggap xde pdidikan agma yg solid sekurang2nye beliau dh byk leraikn p'mslhn agama di klgn msyrkt..sy sdiri pn x yg ckup solid pdidikn agma ni dptla jgk tau bende2 sblm yg sy xtau..

Anonymous at: 9/27/2013 12:49 am said...

Bkn taksub tp menyenangi cara penyampaian beliau..kami org2 muda lbh mudah menerima ilmu dlm k'daan santai b'bndg t'lalu formal..mgkn gol b'usia mcm anon lbh suke mjls penyampaian yg formal tnp unsur2 gurauan..

tan tong ting at: 11/22/2013 9:59 pm said...

salam..memang ustaz azhar paling bgs.mudah faham.kelakar dan berguna.arap ceramah ni di teruskan.

Anonymous at: 2/09/2014 9:52 am said...

you're my hero !!!!!

Anonymous at: 3/02/2014 5:27 pm said...

Makhluk Itu bkn ustaz...makhluk itu adalah penglipur lara

Ku KodengZ at: 3/04/2014 1:34 am said...

klu nk ikut stail zakir naik, byk plok la tubek pktaan stupid (boddow), dumbass (pangang), dan byk lg lah..

Anonymous at: 4/10/2014 6:16 pm said...

Org tua mengarut

Anonymous at: 4/27/2014 11:35 am said...

Smlm tajuk ceramah ust ni ialah 'anak kunci syurga'...tp langsong x sentuh topik tu...sebaliknya dari awal sampailah akhir ceramah uai ckp pasal mandi junub...mandi hadas dan sarat lawak jenaka mmbuatkn orang taksub suka dan tergelak2. namun kupasan ust kurang berilmiah jika dibandingkn dgn ust yg dpt tarik crowd dgn hujahan yg lebih mantap diselang seli bbrp gurauan shj. Malangnye tajuk 'anak kunci syurga' hanya dihuraikan bila tiba masa soal jawab shj... itupun sbb ada yg btanya. jelas para hadirin lebih sukakan topik 'hangat' yg dibincangkn secara terbuka begitu atas dasar platform ceramah agama sebegini dan amat memenuhi keperluan muda mudi kpd bhn jenaka berunsur lucah yg kononnya diilmiahkn. adakah UAI pernah fikir ceramahnye mberi kesan atau tidak ? yg penting hadirin dtg begitu ramai dan enjoy tgelak2 dgr cerita ust. apakah ust rasa telah bjaya menjentik hati2 yg lagho dari mengingati allah ? atau sekadar mbuat persembahan kata2 lawak yg mana bila hadirin pulang hanya mengingati lawaknye shj. sedih sgt bila ust tidak mengambil kesempatan atas aura tarikan yg ust ada bg menyampaikn ilmu agama yg boleh menyentuh kalbu dan mbuatkn hati menangis mengenangkn dosa...bukan spjg masa bgurau dan gelak terhibur yg dah macam program maharaja lawak shj. anggaplh ini kritikan membina bg ust dlm menyampaikan kuliah dan ceramah slps ini...bukan x boleh bgurau dan bgelak ketawa tp biarlh dgn kadar sederhana dan tanda menghormati institusi masjid/surau sbg rumah allah.assalamualaikum.

Anonymous at: 5/11/2014 6:20 pm said...

Alhamdulillah. Sy stju dgn awak.dh byk kali dh sy tgk perkara ni brlaku. Mtak sapa2 tmpil ke hdpan .yg lbeh brilmu.tlglah

Anonymous at: 12/17/2014 4:57 pm said...

kemah molek
http://peruserpaid.com/?ref=124137

gold.com at: 12/17/2014 4:59 pm said...

http://peruserpaid.com/?ref=124137

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com