Friday, 18 January 2013

PENDEDAHAN EKSKLUSIF Fenomena ‘Listen’ Di Facebook



PENDEDAHAN EKSKLUSIF Fenomena ‘Listen’ Di Facebook | Dalam sibuk melayari laman sosial Facebook, masih ada juga pengguna Facebook yang bertanyakan tentang Listen. Mengapa asyik sebut listen dalam status? Oh mungkin ada yang terlepas pandang tentang isu, biarpun ia dianggap sudah viral ke seluruh dunia terutamanya di Malaysia.
Isu ini bermula apabila sebuah video yang memaparkan tentang adegan seorang mahasiswa yang dihalang untuk memberikan pendapatnya telah tersebar luas. Halangan itu telah menyebabkan kemarahan orang ramai. Korang boleh tonton video di atas. Korang boleh terus ke Fan Page Ck Bawani KS di Facebook (KLIK SINI) untuk JOIN...
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
listen2
listen
Universiti Utara Malaysia (UUM) -  Sebuah video seorang penceramah forum awam universiti menghina pelajar telah merebak secara pantas di forum, blog dan Facebook bukan kerana Kualiti Forum tetapi sebaliknya! Video 24-minit menunjukkan yang penceramah – Sharifah Zohra Jabeen iaitu presiden organisasi Suara Wanita 1Malaysia atau SW1M . Forum bertajuk Seiringkah mahasiswa dan Politik? ‘(Adakah graduan dan politik sejajar?) Telah diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM) di Sintok, Kedah pada 8 Disember 2012.
Sharifah Zohra Jabeen yang memakai kot tidak mampu menjawap soalan Cik Bawani KS dan cuba mengelak tidak menjawap soalanya kerana Cik Sharifah hanya mampu menjawab Listen berpuluh kali.
Segalanya tercetus apabila seorang pelajar, Bawani KS, yang berdiri untuk membincangkan dan menyuarakan keputusan mahkamah tentang Bersih dan soalan mengapa Malaysia tidak mampu untuk menawarkan pendidikan percuma seperti negara-negara lain.
Sedang Cik Bawani KS masih lagi memberikan pendapat dan hujah maka sikap kurang ajar Sharifah Zohra Jabeen terserlah dengan merampas microfon dengan cara untuk mengelakkan Cik Bawani dari meneruskan Hujahnya. Adakah ini cara seorang MC? Adakah ini Forum?
Mungkin kerana Sharifah terasa ( kerana tidak mahu/mampu menjawab soalan Bawani ) dengan alasan untuk mencelah dan memotong sambil berkata “Listen , Listen , Listen Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen …)”.
Perkataan (Listen , Listen , Listen ..) kini menjadi trademark yang mungkin menghantui Sharifah Zohra Jabeen kerana kebanyakkan page dan facebooknya dicemari perkataan Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..
Kini Pengguna Maya mewujudkan akaun facebook untuk menyelar tingkahlaku biadapnya dan meminta Sharifah Zohra Jabeen meminta secara terbuka kepada Cik Bavani.
Youtube Video Forum tersebut kini dibanjiri oleh komen – komen yang rata – rata tidak puas hati melihat sikap Sharifah. Dan kini Wajah Sharifah Zohra Jabeen di’troll oleh sebilangan individu dibeberapa page.
Sebilangan Komen di Youtube :
##### is this the well known malaysia?? even oversees students have their right to talk, to give opinion, to speak their voice. they own their own future. not yours. u getting older, lady. she’s very direspect. how would you calling yourself as a muslim as u dont have some kind of good attitude. this a shame.
##### kurang ajar punya MC, bagi la beliau menghabiskan pendapsat beliau dahulu.. beliau MC perlu belajar menguruskan sesuatu majlis lagi2 dalam sesi soal jawab.. agak kurang sopan memotong percakapan seseorang..
##### Wow that speaker lady is such a douche omg. So rude! Who is she?
##### Out off topic. Animal really? I think she talk about her self.
#### saper perempuan bodoh yg sedap2 tarik mic org tgh nak bagi pendapat tue… aku respek kat cik bavani… thumbs up for u… this kinda best student i ever seen b4…
sumber: http://kisahbest.my
LEPAS NI ABE AKAN BUAT KUPASAN ISU LISTEN LISTEN LISTEN NI SECARA EKSKLUSIF

4 comments:

hud aikara at: 1/18/2013 12:05 pm said...

saya dah tengok video ni dan saya tak menyebelahi mana-mana parti politik, tapi saya nak jugalah beri pandangan berdasarkan cerita video tu...hehehe

bagi saya dua-dua ada kesilapan di sini..kalau tak silap saya, masa Bawani mengajukan soalan , masa dah nak habis. Kita pandang situasi majlis juga; cara Bawani tanya soalan macam bukan sedang bertanya, tapi tengah buat provokasi. Tapi mungkin dia tak perasan sebab terlalu bersemangat.

Pasal Sharifah Zohra pulak saya rasa dia patut dengar soalan Bawani sampai habis, then suruh dia duduk dan baru bagi komen secara keseluruhan bukan tegur depan orang macam tu. Saya tengok Syarifah lansung tak menjawab soalan tersebut tapi banyak menegur sikap Bawani yang lantang. Kalau saya kan lebih profesional jawab je soalan tu dari buang masa tegur perangai orang depan khalayak. Dia marah dengan sikap Bawani yang bersifat provok tapi dia tak sedar betapa biadapnya menyebut 'listen' berkali2 depan muka orang yg tak habis cakap. Orang dewasa, sebelum menyuruh remaja bersikap hormat, anda perlu hormat juga orang lebih muda. baru dapat jadi contoh yg baik.

Bawani pula terlalu bersemangat dengan fakta-faktanya tapi saya hairan dia cuma mampu mencari nama negara2 yg ada pendidikan percuma tapi tak menyelidik apakah negara-negara tersebut berjaya dengan cara tersebut, berapa peratus yg layak masuk U, gologan mana yg sebenarnya dapat masuk, sebelum kita beria-ria nak mengimplementasi sesuatu perkara bukankah kita perlu mengkaji baik dan buruk perkara tersebut?

aii, siapa tak nak benda free...hehehe...

baby comel at: 1/18/2013 1:14 pm said...

When I speak U listen.. Huhu, :) but why when U speak I Cannot listen to U?? Owh...

Anonymous at: 1/18/2013 6:30 pm said...

Hud aikara..... dgr le betul hetul video tu.... miss bawani siap bg literacy percentage utk negara disebut...so it is a triumphle.... then if u dpt surf lebih lagi.....anybody akan jd so teruja mcm bawani if 3 jam diaorg kena absorb kutukan ttg ambig, bersih dll, i believe kalau 3 jam u kena dgr org dok umpat keji about ur mum(perhaps or something u truly believe in) i dont think u can still be civilized....rasanya she has done a great job stading clamly sambil kena balun kaw kaw....we saw the 24 mins but not the rest......dont judge ok.....then examples using animals....so damn rude......i rasa she wad trying to samakan bawani with certain animals in her examples but luckily she might gave realized....if not i am very sure things would get ugly....inilah jadi bila manusia terlalu rasakan dirinya hebat dr yg lain.... i think her degree agaknya degree pre-school edu kot....sbb cara dia jd moderator guna pedagogi preschool....a shameful act....

Zai at: 1/18/2013 7:33 pm said...

puan listen ......u ar the one that behave like animal....so there ur are...u wanna be an animal rite...take all the damned sarcastic words from people who really "LOVE" u in the social media.
But I am sure gonna be at Chinese Assembly Hall this Tuesday...the reason is so simple...coz I wanna hear Ms Listen>>Listen>>Listen with other penalist...and iconic person...such as Aziz Bari.. Dr Maslee...and none none others our Ms Bawani....huhuhuhuhuhh

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com