EKSKLUSIF: Akhirnya Jurugambar Ini Membunuh Diri Kerana Mendapat Anugerah Untuk GAMBAR INI...

Tajuk Foto ni ialah "Stricken Child Crowling Towards a Food Camp" yang dirakam pada tahun 1994. Foto ini adalah tentang gambar kanak-kanak yang diambil di Sudan ketika negara tersebut dilanda bencana kebuluran. Ketika itu kanak-kanak berkenaan sedang merangkak menuju ke sebuah pusat bantuan makanan PBB. Sementara itu seekor burung manyar (pemakan bangkai) bersiap menunggunya kanak-kanak tersebut mati.
baca lagi KLIK TAJUK ENTRI ni..

Gambar ini memberi kejutan diseluruh dunia. Tiada siapa yang tahu nasib kanak-kanak berkenaan selepas itu kerana jurugambar yang merakamkannya iaitu Kevin Carter bertindak meninggalkan tempat berkenaan sejurus selepas mengambil gambar tersebut. Tahukah korang, Abe difahamkan, jurugambar tersebut yang merakamkan gambar ini membunuh diri 3 bulan selepas itu akibat tertekan & rasa bersalah yang teramat sangat...

Gambar ini mendapat anugerah Pulitzer.


*Perkongsian Abe ini hanyalah semata2 untuk diambil ikhtibar pada kita semua, & untuk korang komen Blog Abe ni, caranya, korang kena KLIK tajuk entri ni, barulah akan muncul Slot Komen... Pastu korang tinggalkan Komen ye... Tq. Sila LIKE entri ni jika korang suka & korang rasa entri ni patut dikongsikan untuk kebaikan bersama... Tq, jasamu Dikenang. Pada yang masih belum lagi jadi Sahabat Abe, silalah jadi Sahabat Abe di www.queachmad.com....

17 comments:

{ lady scooter } at: 8/08/2012 11:00 am said...

mesti sebab dia rasa bersalah yg teramat sebab tak tolong budak tu. sebab dia mampu tolong masa tu... aihhh.. ape lah nasib budak tu ye?kesiannya...beruntunglah kita semua yg hidup kat Malaysia nih...tapi tu pon de yg tak reti bersyukur...tah hape2...

{ Asmar Arafad } at: 8/08/2012 11:00 am said...

Tersentuh sungguh, kita makanan sampai berlebih2 plak

{ Faizul Osman } at: 8/08/2012 11:04 am said...

sampai bunuh diri... dahsyat... cerita gambar yg menarik...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/curik-minum-air-teh.html

{ Kaki Sembang } at: 8/08/2012 11:21 am said...

Tu laa..burung tu tggu masa nak ngap jea...kite nasi keras sikit dah bising...hehe

{ ain1914 } at: 8/08/2012 11:27 am said...

sadis nya.... balasan tunai dari Tuhan... Mesti ada sesuatu yang menghantui jurugambar tu sampai dia bunuh diri...

{ Rosniena } at: 8/08/2012 11:32 am said...

kita patut bersyukur hidup di bumi Malaysia,makan dan pakai semua cukup.akan jadi begitu jika negara kita alami krisis dan peperangan

{ DekNie } at: 8/08/2012 11:48 am said...

mungkin gak dia bunuh diri sebab lain.. kita xtau cite sebenar kan..

Anonymous at: 8/08/2012 4:26 pm said...

bersyukur lah kita tggl d bumi bertuah, jarang kena bencana dan ujian dr allah.

{ THE LEKAT LEKIT STORY } at: 8/08/2012 4:46 pm said...

memang sesiapa pun yg tgk kalau x tolong sedangkan dia dh dekat & mampu tolong akan di hantui rasa bersalah seumur hidup.. bersyukur kita masih dapat makan even makan nasi dgn telur goreng pun

{ sarah } at: 8/09/2012 12:37 pm said...

bersyukurnya kita hidup di sini..

Anonymous at: 9/15/2012 5:35 am said...

Aw, thіs waѕ a really gοod post. Tаκіng a feω minutes
and actual effoгt to create a gooԁ агticle… but what сan I say… I
procrаstinate a lot and don't manage to get anything done.
Feel free to surf my web blog :: cash advance

{ NORASYEKEEN SALEZAH SZ SALLEH } at: 10/16/2012 2:07 pm said...

sayu ati tgk nasib anak nie...tbe2 jtuh lak air mate..hargailah ap yg ad skang..xsume nsb kite same..bersyukurlah..wlupn sebutir nasi..

{ NORASYEKEEN SALEZAH SZ SALLEH } at: 10/16/2012 2:09 pm said...

sayu ati tgk nasib anak ni..tbe2 jatuh air mate...ermm..bersyukur lah ap yg ad pd kite skang..wlaupn hnye sebutir nasi..

{ LieyGurlz } at: 10/18/2012 1:10 pm said...

apasalahnya ambik dukung budak tersebut ke tempat yg slamat barulah berjalan tinggal..ni tak mcm tgk manusia tp tengok menatang snap pict pastu blah mcm tu je..yg bg anugerah pun satu..jahil!

{ LieyGurlz } at: 10/18/2012 1:12 pm said...

ambik dukung je lah budak tu senang citer tak yah kau nyesal2 sampai bunuh diri.yg bg anugerah pun satu hal..jahiliyah!

{ hud aikara } at: 3/12/2013 1:15 pm said...

En.Que, masa saya baca entry ni pun saya rasa sangat sedih...anak sekecil itu....

Anonymous at: 11/23/2013 9:09 am said...

Alangkah bagusnya dia angkat budak tu selepas ambik gambar..
Atau xpyah ambik gambar..terus angkat budak tu...budak tu lebih memerlukan..
Amik gambar utk apa?

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

 

Copyright © 2010 Que Achmad DotCom, All Rights Reserved. Design by DZignine