Sahabat Que 'Silent Readers'

TIPS BERGUNA | Bagi Yang Terbangun Dari Tidur UNTUK BUANG AIR

11/06/2013 10:24:00 pm


TIPS BERGUNA | Bagi Yang Terbangun Dari Tidur UNTUK BUANG AIR | Dari YB Dr Daroyah Alwi: saya nak kongsi very good tips - bg yg terbangun dr tidur utk buang air...... baca ya! Penting untuk diambil perhatian!!!


Tiga kali (1/2)
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Para pakar selalu berpesan:

Setiap individu harus ambil perhatian tentang 3 x 1/2 minit.

Kenapa penting?

3 x 1/2 minit adalah suatu amalan percuma tetapi akan banyak mengurangkan angka kematian secara mengejut (sudden death)

Kerap kali berlaku seorang individu yang siang harinya masih nampak sihat, tetapi malam harinya meninggal. Selalu kita mendengar cerita orang, kelmarin saya masih bersembang dengan dia, kenapa tiba-tiba dia meninggal? 

Penyebabnya adalah ketika bangun malam utk ke bilik air kerap dilakukan secara terlalu cepat. Sejurus kita berdiri, otak masih kekurangan aliran darah.

Knapa "3?1/2 minit" amat penting?

Kerana pattern ECG .(Electro Cardiogram) seorang individu normal pada siang hari manakala pada masa tengah malam ketika terbangun nak buang air kecil contohnya, pattern ECG itu boleh berubah. Kerana dgn bangun secara tiba-tiba otak akan jadi anaemic dan mengalami kegagalan jantung (heart failure) disebabkan kekurangan darah.

Dinasihatkan untuk mengamalkan amalan "3 kali 1/2 minit" ini, iaitu:

1.Bila terbangun drpd tidur jgn trus turun dri katil, tetapi berbaringlah dulu untuk tempoh 1/2 minit;
2. Duduk di katil utk tempoh
    1/2 minit;
3.Turunkan kaki, dbuduk di tepi katil utk tempoh 1/2 minit. 

Selepas 3 x 1/2 minit yg dilakukan secara percuma tanpa membayar sesen pun, otak tdk akan anaemic dan jantung tdk akan mengalami kegagalan,  mengurangkan kemungkinan terjatuh dan meninggal ketika bangun tengah malam seperti yg sering kita dengar.

Pernah seorang tua menangis kesal kenapa beliau tidak mengetahui perkara ini drp dulu lagi setelah membaca pesanan ini.

2 tahun lalu dia bgun tengah malam utk buang air kecil,  di bilik mandi tiba2 terasa dunia berpusing dan bliau terjatuh, akibatnya dia skrg mengalami lumpuh dan tak boleh bangun dri katil, punggunnya mengalami luka2 dikubitus..

Seandainya dia mengetahui perkara ini, beliau tdak seharusnya menderita seperti kini.

Share utk org2 yg kita syg utk menghindari perkara2 seperti ini terjadi. Ianya boleh berlaku tanpa mengira usia tua ataupun muda.

Sharing is caring.
Published with Blogger-droid v2.0.10

You Might Also Like

0 comments

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad