Sahabat Que 'Silent Readers'

LARANGAN MEMUKUL ANAK KECIL YANG SEDANG MENANGIS | Sepertimana Sabda BAGINDA RASULULLAH SAW

11/02/2013 12:32:00 pm


LARANGAN MEMUKUL ANAK KECIL YANG SEDANG MENANGIS | Sepertimana Sabda BAGINDA RASULULLAH SAW | Rasulullah SAW bersabda: Janganlah kamu memukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun.


Kerana pada empat bulan pertama kelahirannya Ia bersyahadat LAAILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi SAW Dan pada empat bulan seterusnya pula ia mendoakan kedua ayah bondanya.. ( H.R. Abdullah Ibnu Umar r.a. )
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Baginda Rasulullah SAW menjelaskan bahwa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterusnya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bunda nya.

Rasulullah SAW Bersabda: Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuknya dan kedua ibu bapaknya.

Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula ditulis untuk kedua ibu bapaknya. Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruknya.
( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

Sabda Rasulullah SAW ;

"Siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang membaca mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada."

Published with Blogger-droid v2.0.10

You Might Also Like

2 comments

  1. Mana la boleh nk pukul baby yg comel.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Cubit atau jentik boleh ke? Asal jangan pukul kan....

    ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad