Sahabat Que 'Silent Readers'

Permohonan Maktab Perguruan Lepasan SPM | Juga dikenali sebagai KPLSPM

2/07/2013 02:00:00 am

Permohonan Maktab Perguruan Lepasan SPM | Juga dikenali sebagai KPLSPM | Terbuka kepada pelajar cemerlang sahaja. Pelajar yang berjaya dengan cemerlang menduduki ujian M-Test pada peperiksaan lalu akan ditawarkan KPLSPM sesi 2013. Ujian M Test bertujuan untuk menilai personaliti calon dan minat calon dalam profession perguruan.

baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Oleh itu, kami jelaskan disini bahawa calon tidak perlu memohon sebaliknya perlu menunggu tawaran maktab perguruan dari pihak kementerian pelajaran Malaysia.

Kriteria Calon SPM Layak Sertai Kursus Perguruan

Pengambilan KPLSPM bagi semua pelajar lepasan SPM berdasarkan ujian M-Test diakhir peperiksaan. Apabila keputusan peperiksaan SPM keluar, kursus ini akan ditawarkan kepada 30 peratus pelajar yang memperoleh keputusan terbaik. Pelajar juga diberi peluang untuk menerima atau menolak tawaran Maktab Perguruan yang diberikan nanti. Tawaran juga mengambilkira keputusan M-Test yang mana ia menggambarkan kesesuaian personaliti dan minat dalam bidang perguruan.

Calon yang layak akan dipanggil untuk temuduga kursus yang telah ditawarkan.

sumber: http://www.melvister.com/2012/04/semakan-panggilan-temuduga-maktab-perguruan-kplspm-2012.html

You Might Also Like

27 comments

  1. ehh.M-test tu apa ye? sy tak pernah pulak ambil test tu..

    ReplyDelete
  2. saya ingin tahu lebih lanjut tentang M test. kerana ank saya tidak pernah tahu tentang ujian tersebut malah sekolahnya juga tidak pernah memberi pelajr2 ujian tersebut. tolong jelaskan.

    ReplyDelete
  3. EMMMM...SAYE KURANG FAHAM LA

    ReplyDelete
  4. M-Test itu nak mohon mcm mana ye? tak pernah pulak ada waktu ujian atau peperiksaan semasa di sekolah.

    ReplyDelete
  5. M-Test tu nak mohon mcm mana ye? tak pernah pulak ada masa di sekolah dulu..

    ReplyDelete
  6. kalau tak ada A dalam spm,boleh mohon tak?

    ReplyDelete
  7. Layak ke sekiranya hanya 3A 6B 1C N 1E
    Jawapan anda amatlah dihargai

    ReplyDelete
  8. Sila tuliskan kelayakkan untuk memeohon masuk ke maktab perguruan

    ReplyDelete
  9. masa saya pohon dulu takder m test , sapa yang tahu boleh jelaskan ?

    ReplyDelete
  10. gud,evening saya dapat 4a 1b+,1b,1c+. bleh saya dapat masuk ke maktab

    ReplyDelete
  11. askum saya dapat result 4A,1B,1C,3D,2E,1G...DAPAT KE ORG MACAM SAYA MASUK...

    ReplyDelete
  12. SAYA DAPAT 4A,1B,1C,3D,2E,1G,..DAPAT KE SAYA MASUK MAKTAB..SAYA DAHULU KELAS SCIENCE...YANG G TU ADD MATH...

    ReplyDelete
  13. saya dapat 5A 1C 3D . so mcm mne ?

    ReplyDelete
  14. saya dapat 5A 1C 3D . so mcm mana ? dan sila jlaskan M test tu apa ? saya taktahu dan takpernah ade pendedahan tentang tu masa disekolah dulu

    ReplyDelete
  15. korang layak jer...bagi perempuan difficult sikit..tapi bagi lelaki..mudah jer..member saya dpat 1A pon bole dapat..p koko kene power bin ultimate la..saya dulu pon dapat, tinggal pergi temuduga jer..tapi..masa tu minat nak sgt masuk ALAM..burn lar KPLSM ni..malang kot tolak kplsm ni, sebab pe? mcm2 saya hadap..beta ckp keluarga mmg lar..lagi 1 ALAM yang saya kejar tu pon x dpat..hampas..alhamdulilah..rezeki Allah..dapat kos yang sama masa try apply ALAM yaitu marine engineering kat Unikl..kesimpulanya..boys! peluang nak masuk ni mudah jer kot...selamat berjaya!

    ReplyDelete
  16. prixley alexton3/28/2013 5:13 pm

    saye dpt 2A+ 3A 1B 2C+, layak ke? saye mmg mnat ngn profesion nieyh..

    ReplyDelete
  17. saya dpt 3A 1B 4C 1E .. bole tak .. nak jady cikgu juga

    ReplyDelete
  18. saya dpt 3A 1B 4C 1E .. bole tak ? jady cikgu geografi pown bole lahh .. geografi A .. mcm mana nk mohon ehhh

    ReplyDelete
  19. saya dapat 3A 1B 4C 1E .. boleh tak..,, jady cikgu geografi pun tak pe lahh .. Geografi A .. hoho .. mcm mana nk mohon yerr

    ReplyDelete
  20. emm,,kat link mane nk apply yer..?tringin jgak,emm...insyaAllah,result sye mmbantu.. :D

    ReplyDelete
  21. saya dapat 2A- 3B+ 2C+ 1D 1E...boleh ker niee ekk ?? saya memang minat sangat-2 dalam bidang pendidikan niee...saya harap ia dapat membantu...

    ReplyDelete
  22. cam mna law 5B+ 2C+ 1E ble ker..

    ReplyDelete
  23. saya dapat 2A 4C 1D dan 2B layak ke saya masuk ke maktab

    ReplyDelete
  24. saya dapat 3B 4C 2D 1E...layak ke saya msk ke maktab??

    ReplyDelete
  25. saye dpt 4a+ 3a- 2c+ tp xdpt pon,,sy da mohon,,
    sedih sgt,,

    ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Search Blog QueAchmad