Sahabat Que 'Silent Readers'

UNTUNGNYA WANITA | JANJI ALLAH SYAHID UNTUKNYA

3/01/2013 10:11:00 pm

UNTUNGNYA WANITA | JANJI ALLAH SYAHID UNTUKNYAHarapan Abe semoga semua berada dalam keadaan baik hendak-Nya hari Jumaat ni.


Jadi hari ini hari ini lebih baik dari semalam. Seandainya semakin baik, maka tahniah untuk diri sendiri kerana kita memang tergolong dalam golongan yang cemerlang dan beruntung.
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni

Seandainya ia sebaliknya, jangan bersedih! Maka cubalah sedaya-upaya untuk memperbaikinya bermula pada saat ini dan seterusnya kerana kita semua umat islam yang meredhai ketentuanNya. Apa jua yang berlaku dalam diri kita ada hikmah tertentu dariNya.

1.) Dia bekerja dengan Allah jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang, sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosa-dosanya.. lahir saja bayi, seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA

You Might Also Like

4 comments

 1. seronoknya jadi isteri & ibu ...
  macamana dengan wanita single ..

  ReplyDelete
 2. ya Allah, Allah maha pengasih.. mau suami isteri sama2 ke jannah

  ReplyDelete
 3. Sakit woo bersalin ... Insyaallah awal Mei utk kali ke-4 ... Semoga dipermudahkan segala urusan ...

  ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad