Sahabat Que 'Silent Readers'

KISAH NYATA Tentang HELMET DAN PENCURI | Saman JPJ RM150-RM300, Boleh Dibayar. TAPI 'Saman' Allah S.W.T? Boleh tanggung?

3/14/2013 07:30:00 am

KISAH NYATA Tentang HELMET DAN PENCURI | Saman JPJ RM150-RM300, Boleh Dibayar. TAPI 'Saman' Allah S.W.T? Boleh tanggung? | Semoga Dapat Di Ambil IKTIBAR Dari Kisah Ini, InsyaAllah...Kejadian kecurian Helmet antara kes popular di Malaysia walaupun PDRM tidak pernah mengeluarkan kadar statistik kecurian helmet melainkan kadar statistik kecurian motorsikal sahaja. Ini kerana mangsa malas nak buat report polis untuk harga barang RM45 (Helmet jenis MS 88). (betui dak?)
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Memahami situasi pencuri. Ada beberapa kemungkinan pencuri helmet terus berleluasa. Antaranya:

1- Helmet untuk kegunaan sendiri bagi mengelakkan disaman JPJ. 2- Helmet tiada pengawasan dan masih baru. Boleh dijual.

Seorang alim menangis kerana wangnya di curi, bila ditanya anak murid, takkan duit tak seberapa dicuri menangis sampai begitu sekali, jawab gurunya, aku menangis sebenarnya bukan sebab duit dicuri tetapi aku menangis sebab kasihankan pada pencuri itu. Bagaimana nanti dia mengadap Allah dengan dosa dan kalau dia tidak bertaubat. Sedih dengan duit yang sedikit itu dia akan di azab.

Definisi Helmet dari WikipediA. Helmet is a form of protective gear worn on the head to protect it from injuries.

Helmet digunakan untuk melindungi kepala dari kecederaan dan mengelakkan disaman JPJ sekiranya ada 'road block'. Sekiranya helmet yang dicuri untuk kegunaan sendiri bagi mengelakkan disaman JPJ. Semoga helmet tersebut dapat juga 'mengelakkan' azab Allah S.W.T

Sekiranya helmet yang dicuri untuk dijual duit yang diperolehi tetap haram dan akan mendapat pembalasannya juga.

**Saman JPJ RM150-RM300, Boleh dibayar. TAPI 'Saman' Allah S.W.T? Boleh tanggung?

You Might Also Like

5 comments

 1. Saya pernah kena masa belajar dulu ... Gie shopping complex kat Bangsar ngan member2 ... Helmet mmg tinggal kat motor ... Bila nak balik jer tgk dah xde ... Mmg kena sumpah seranah ler pencuri tu ... Dah ler baru beli ... Haisshh ...

  ReplyDelete
 2. doakan aja pencuri tu sempat bertaubat sebelum mata tertutp

  ReplyDelete
 3. Betul tu Abe....
  Sanggup ke nak hadap azab Allah swt.....
  Memang nampak macam takde pape curi helmet tu kan..

  ReplyDelete
 4. sya tak pernah kena kes helmet di curi, tetapi kalau kes curi nie memang kerap berlaku kat shopping kompleks

  ReplyDelete
 5. aku pon da biasa..da banyak kali aku pnya kena rembat..last-2 balik umh camtu jer..

  ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad