Sahabat Que 'Silent Readers'

LAHAD DATU TERKINI | Kawalan Diketatkan Untuk Sekat Bekalan Makanan Kepada Penceroboh

3/08/2013 01:27:00 am

LAHAD DATU TERKINI | Kawalan Diketatkan Untuk Sekat Bekalan Makanan Kepada Penceroboh | Abe kongsikan lagi UPDATE TERKINI di Lahad Datu. Sumber Abe daripada Fuh.My. Nampaknya satu lagi tindakan di ambil oleh Pasukan Keselamatan Negara bagi menghapuskan penceroboh-penceroboh durjana dari kesultanan sulu di Lahad Datu.
Kawalan Laut Oleh TLDM Kes Lahad Datu
Kuala Lumpur, 7 Mac - Pasukan keselamatan mengadakan kepungan di laut dan darat bagi mengekang kemasukan bekalan makanan dan persenjataan kepada kumpulan penceroboh bersenjata di sekitar Sabah.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata pihak keselamatan turut menangkap penceroboh yang cuba masuk dan keluar daripada Kampung Tanduo serta Tanjung Batu bagi mendapatkan bekalan makanan.

"Kita telah mengadakan kepungan setakat ini, jika mengikut jalan laut, kita telah mengadakan kerjasama erat dengan pasukan seperti ATM (Angkatan Tentera Malaysia) dan TLDM (Tentera Laut Diraja Malaysia). Kita telah mengadakan kepungan di lautan dan di darat.

"Saya rasa bekalan makanan itu tidak dapat masuk, kerana banyak juga cubaan yang kita dapati yang mereka nak masuk dan nak keluar, kita berjaya menangkap mereka," katanya ketika ditemu bual menerusi program Malaysia Hari Ini (MHI) TV3 yang disiar secara langsung, di sini hari ini.

Penceroboh bersenjata dari selatan Filipina itu yang berkubu di Kampung Tanduo, Felda Sahabat 17, Lahad Datu dikepung pihak keselamatan negara sejak 12 Feb dalam usaha kerajaan menyelesaikannya secara aman. 

Namun, pada 1 Mac kumpulan terbabit menyerang pihak keselamatan yang mengorbankan dua anggota polis komando VAT 69 dan sehari selepas itu enam lagi anggota polis terkorban dalam serangan hendap di sebuah perkampungan di Semporna, juga angkara kumpulan penceroboh.

Mengenai kumpulan penceroboh yang dipercayai menyamar sebagai orang awam susulan tindakan ofensif pihak keselamatan kelmarin, Hamza berkata pihaknya mengadakan kepungan di Kampung Tanjung Batu bagi memastikan tiada orang awam di situ sebelum serangan dilakukan.

"Kalau ada jalan keluar pun, 'the only way out' ialah ikut jalan laut. Bagaimanapun, saya tidak menafikan (wujud cabaran) kerana kita berhadapan dengan manusia, jadi masing-masing ada tipu helah," katanya.

Berhubung penahanan empat suspek lelaki yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan penceroboh di Kampung Sri Jaya Simunul, Semporna, Hamza berkata polis masih menyiasat sejauh mana penglibatan suspek dengan kumpulan berkenaan. - BERNAMA

You Might Also Like

5 comments

 1. kata Dr Mahathir ' serah dulu baru runding '

  kita perlu tegas dlm lembut

  ReplyDelete
 2. mmg itu antara lgkh yg bgs...sbb dh namanya manusia dh tentu memerlukan makanan utk dorg tmbh tenaga.melainkan dorg ni mmg jiwa xda rs jijik,dh tentu dorg bedal je apa2 bntg kt hutan tu.dh darurat terdesak dh x kira halal haram lagi dorg ni,hah!!!

  ReplyDelete
 3. Strategi tebaik.....
  Salam kenal bro...
  Jom..kita sama-sama berblogging menyokong angkatan tentera kita memerangi pengganas Sulu!!!

  ReplyDelete
 4. kita jangan henti doakan keselamatan pejuang kita dan rakyat Sabahan..
  Kenapa Sabah jadi sasaran...

  ReplyDelete
 5. Kenape kita tak pakai setalit kesan penceroboh,kenape daif sangat...,perkara ni boleh sattel 3 hari je.kate...negara maju 2020

  ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad