Saturday, 8 December 2012

Mengapa DOKTOR BEDAH Memakai Pakaian BERWARNA HIJAU? Ini Jawapannya...


Tahukah Anda ??

Selalu dalam bilik bedah kita selalu tengok doktor memakai baju hijau semasa bertugas. Kenapa?

Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan. Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Friday, 7 December 2012

Pengertian Sahabat Pada Abe



Mereka gembira, Abe gembira. Mereka suka hati, Abe suka hati. Mereka seronok maka Abe juga akan seronok.

Andai mereka risau, Abe takut. Andai mereka gelisah, Abe risau. Saya bersyukur segalanya selesai. Kawan bukan untuk dipergunakan, tapi kawan untuk disayangi.

Kerana Abe tahu kawan yang bagus, sentiasa membangunkan diri kita. Kerana kawan yang bagus mampu memberi inspirasi, Kerana kawan yang bagus mampu mengubah kita jadi lebih baik.

Sayangi mereka kerana mereka membahagiakan kita. Tiada kawan, maka tiada orang angkat mayat kita. Biar apa terjadi, keluarga jangan dilupa.
Published with Blogger-droid v2.0.9
Thursday, 6 December 2012

Kini Baru Que SEDAR DIRI...



Sewajarnya manusia itu menghargai apa yang mereka miliki. Bersyukur pada anugerah dan nikmat yang telah Tuhan kurniakan pada setiap individu. Tetapi, sudah menjadi adat manusia, ingin rasa dihargai. Hingga terlupa untuk menghargai apa yang mereka miliki.

Namun, pernah korang terfikir.. saat kita ingin dihargai.. apa yang telah kita lakukan untuk menghargai?? Jangan hanya meminta, cubalah pula untuk memberi.. Kerana tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Abe tertarik dengan lirik lagu Jason Mraz ‘Life is Wonderful’.. Penuh dengan makna dan erti sebuah hidup..
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni

JANGAN Di Paksa Sesebuah PERSAHABATAN... JANGAN SEDIH!!! BerSahabatlah TANPA Mengharapkan Balasan...


SeJUJURnya, Abe pun selalu rasa macam tu! Dipinggirkan kawan-kawan, tapi sebabnya mungkin Abe yang tak pandai bawa diri? Korang sedih tak korang mudah dilupakan? Jangan sedih, bukan hak kita untuk sentiasa diingati dan dikenang-kenang.

Ingat, kita boleh buat baik , tapi kita tak boleh paksa orang suka dan ingat kat kita. Kalau orang ingat dan suka kita, itu adalah salah satu kurniaan Allah juga. Berkawan, tapi jangan berharap. Kawanlah dengan siapa-siapa, tapi jangan selalu berharap mereka akan selalu ambil kisah tentang kita. Bimbang itu akan hanya melukai kita dan membuat kita terasa kecewa.

Bila kita letak pengharapan pada manusia, maka manusia selalunya akan hanya mengecewakan kita. Berkawanlah dengan ikhlas, berilah persahabatan, tanpa mengharapkan balasan. Abe tahu itu susah. Normallah kita manusia. Nak juga ada someone yang rapat, yang selalu peduli dan ambil kisah. But then, jangan bandingkan diri kita dengan orang lain. Tak semestinya bila orang lain ada ramai kawan rapat dan kawan yang selalu peduli dan ambil kisah, maka kita pun mahu benda yang sama.
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Tuesday, 4 December 2012

KISAH BENAR Suami & Isteri (Part 2)


Kaunselor: Apakah pekerjaan Encik Zainal?

Encik Zainal: Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.

Kaunselor: Halimah pula?

Encik Zainal: Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.

Kaunselor: Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Monday, 3 December 2012

KISAH BENAR Si Suami & Si Isteri...


ISTERI: abg ape kte mlm ni kte xpyh tdo sme2.. abg tdo lua, ayang tdo dlm blik

SUAMI: knpe syg..

ISTERI: ha.. ayang ade 1 prmainan, ayang catatkn smue kburukan abg sbyk mgkin dn abg pun catatkn tntg kburukan ayang sbyk mgkin! esok pg kte bace blik tntg ape yg kte dah tulis tu..

SUAMI: ok..mlm tu si isteri senaraikan tntg kburukan suami die smpai xtdo.. suami die di ruang tamu pun x tdo...hgga ke pg wktu sarapan,,

ISTERI: ha, mcm mne, spe nk mulakn dlu???

SUAMI: ayang dlu mulakn..
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni
Sunday, 2 December 2012

Berulang Ulang Melakukan DOSA & TAUBAT...


Diriwayatkan oleh Thabrani:

“Telah datang seorang laki-laki menghadap Rasulullah SAW lalu bertanya:

“Ya Rasulullah, salah seorang dari kami berdosa.

Bersabda Rasulullah: dituliskan dosanya.

Berkata orang itu: Lalu orang yang berdosa itu minta ampun atas dosa itu dan taubat.

Bersabda Rasulullah: Allah ampuni dosanya dan di beri taubat.
baca lagi Klik TAJUK ENTRI ni

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Que Achmad menulis...

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com