Sahabat Que 'Silent Readers'

[TERKINI] 10 NASIHAT Untuk Orang Bercinta | TIPS KASIH SAYANG

2/10/2014 08:00:00 pm

[TERKINI] 10 NASIHAT Untuk Orang Bercinta | TIPS KASIH SAYANG | 10 nasihat untuk orang bercinta. Assalamualaikum.. Wahai sahabat seakidahku, dengarlah pesananan ini:
 

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’. 
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni
2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja.Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu. 

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup,tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’. 

4. Jika engkau menyintainya,binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya. 

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu,yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan. 

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu,maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu. 

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating,cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu. 

8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya. 

9. Jika engkau masih belum bercinta,tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan. 

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah,kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.

You Might Also Like

4 comments

 1. tthanx untuk perkongsian tip nie..
  nom 5 dan 6 menarik perhatian shark :)

  ReplyDelete
 2. tips berguna ni..ap2 pun kita kna tgk diri dulu, kalau ada kurang perbaikilah..insyaallah pasangan terbaik menanti

  ReplyDelete
 3. Terima kasih atas nasihat. No. 5 ada masalah sikit, apabila tidak bercinta sebelum berkahwin, selepas diijabqabul masih tidak datang rasa cinta. Setelah menunggu hampir 17 tahun, masih tidak merasa cinta. Bagaimana? Haruskah diteruskan perkahwinan....?

  ReplyDelete
 4. Terima kasih atas nasihat. Cuma no. 5 ada masalah sikit. Jika tidak bercinta sebelum berkahwin dan setelah diijabqabulkan, selepas menunggu hampir 17 tahun, rasa cinta masih belum tiba, haruskah perkahwinan diteruskan? Atau perlu menunggu beberapa tahun lagi?

  ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad