[GILA] Ritual Gali Kubur Dan Mandikan Rangka Nenek Moyang | PELIK TAPI BENAR

[GILA] Ritual Gali Kubur Dan Mandikan Rangka Nenek Moyang | PELIK TAPI BENAR | Upacara kuno kaum Batak Karo mungkin kelihatan mengerikan, tetapi membasuh rangka ahli keluarga yang telah mati adalah satu tradisi yang suci dan diamalakan sejak berabad-abad lalu. 


Keluarga suku kembali ke kubur nenek moyang mereka untuk menghormati tulang saudara tercinta, dikebumikan di lereng bukit di utara Sumatera, Indonesia.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Suku Batak Karo membersihkan rangka sebelum meletakkan dalam keranda baru dan meletakkan dalam sebuah rumah yang dibina khas tengkorak, yang dikenali sebagai geritan.

 

Artikel Menarik Lainnya1 comments:

rantai said...

dia orang tu Islam ke...??? kalau bukan-Islam lantak dia orang le .... lebih dari itu dia orang boleh buat ......ORANG ISLAM JANGAN BUAT, SUDAH LE ......!!!!

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

QUE ACHMAD DOT COM


KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


GOOGLE +

NETWORKEDBLOGS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SENARAI ENTRI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CARIAN ENTRI

Loading...
Hak Cipta Que Achmad Dot Com @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Featured Posts