[TERKINI] Senarai Kadar Kompaun Saman PDRM, JPJ, DBKL | Info Semasa

[TERKINI] Senarai Kadar Kompaun Saman PDRM, JPJ, DBKL | Info Semasa | Pihak Kerajaan telah menyeragam dan menyelaras sistem pembayaran saman oleh PDRM, JPJ dan DBKL berdasarkan prinsip  ‘The More You Delay’, ‘The More You Pay.


Mekanisme penyeragaman kompaun ini adalah seperti berikut dan berkuatkuasa mulai 1 Julai 2013.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni


* Informasi ini adalah untuk rujukan sahaja, sekiranya inginkan maklumat lengkap sila rujuk buku undang-undang.

Berikut adalah kadar kompaun bagi setiap kesalahan. Kadar kompaun ini adalah harga asal dan akan meningkat jika lewat bayar.
  • Tidak memakai topi keledar – RM100
  • Memotong barisan secara berbahaya – RM150
  • Memandu di lorong kecemasan – RM150
  • Kesalahan lampu merah – RM150
  • Halangan Lalulintas – RM150
  • Membuat pusingan U di tempat yang tidak dibenarkan – RM150
  • Lampu isyarat kenderaan kenderaan tidak berfungsi – RM100
  • Larangan meletak kenderaan – RM150
  • Larangan memotong di jalan raya – RM150
  • Melebihi had laju (melebihi 40 km/j dari had laju) – RM300
  • Melebihi had laju (kurang 40 km/j dari had laju) – RM150
  • Tidak memakai talipinggang keledar – RM150
  • Tiada lesen kenderaan/motor – RM150
  • Memandu sambil menggunakan alat komunikasi – RM150
  • Tidak pamer “P” Depan/Belakang – RM70
Tidak mahu disaman? Patuhi undang² jalan raya.

Artikel Menarik Lainnya



6 comments:

azimah mohd zainuddin said...

Terima kasih. Info yang berguna

Cik Asma BLuppy said...

urmmm. bayar cepat pon same jugak. still rm300.

Farah Waheda Wahid said...

ini benda penting ni kena take note sebagai pemandu, thanks for sharing abe... kirim salam peluk cium untuk ean... he he he...

Anonymous said...

tak mau saman? cuba try test letak pelekat polis, jpm, umno...

Anonymous said...

Nak tanya sikit kadar saman tidak pakai topi keledar terbaru untuk bulan disember ni berapa ya

Mohd Arif said...

ok la tu saman la banyak2 gaji aku 10k sebulan mmg untuk bayar saman je...

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

QUE ACHMAD DOT COM


KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


GOOGLE +

NETWORKEDBLOGS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SENARAI ENTRI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CARIAN ENTRI

Loading...
Hak Cipta Que Achmad Dot Com @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Featured Posts