Sahabat Que 'Silent Readers'

[EKSKLUSIF] Rumah Terpanjang Di Dunia | 9 GAMBAR MENARIK

11/02/2014 09:00:00 am

[EKSKLUSIF] Rumah Terpanjang Di Dunia | 9 GAMBAR MENARIK | Di Thailand terdapat sebuah rumah panjang yang boleh dianggap paling mewah di dunia. Rumah ini telah direka oleh Shinichi Ogawa & Associates dari Jepun.


Mungkin di antara kita pernah melihat rumah panjang yang didirikan di negeri Sarawak.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Kalau dahulu rumah panjang dibina dengan menggunakan buluh, tetapi kini sudah maju kerana rumah panjang yang dibina dengan menggunakan batu bata.


Namun pernahkah kita terfikir bahawa di luar negara terdapat sebuah rumah panjang yang dibina yang menelan kos bernilai jutaan ringgit. Rumah ini terletak di atas bukit Khao Yai, THailand dan direka oleh Shinichi Ogawa & Associates dari Jepun.


 Rumah ini merupakan rumah terpanjang di dunia iaitu sepanjang 150 meter dan dilengkapi dengan kawasan rumah, kolam renang dan bilik yang sagat panjang. Jom lihat gambar di bawah ini.


You Might Also Like

1 comments

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad