[MENARIK] Kisah Lelaki Hidup Dengan Gaji RM400 Sebulan | MESTI BACA !!!

[MENARIK] Kisah Lelaki Hidup Dengan Gaji RM400 Sebulan | MESTI BACA !!! | Lately, kami perasan semakin ramai rakyat Malaysia yang terbuka untuk berkongsi kisah pengalaman mereka di Facebook.

duit6

Rata-rata menyampaikan mesej yang positif, sesuai dianggap nasihat daripada mereka yang berpengalaman kepada anak muda yang baru bertatih di dunia sebenar.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Hari ini, kami mahu kongsikan satu lagi status yang mengetuk minda untuk menjadi lebih terbuka dan berdaya saing di dalam kehidupan. Status yang ditulis oleh Monyet King (nama samaran) ini menceritakan bagaimana beliau memulakan alam pekerjaan hanya dengan pendapatan serendah RM400 sebulan! Sikit gila, kan? Jom kita ikuti perkongsian yang ditulis untuk tahu bagaimana beliau survive ketika itu. Baca sampai habis ya! :D 

Gaji tak cukup. Let me share a little story with you. When I graduated from UTM with a degree in Civil Engineering many years ago, it was difficult to find a job. The local and the global economy wasn’t doing very well. So my friends and I went around looking for whatever job we could find. I went for interviews at fastfood joints, petrol stations, bookshops and one engineering company. I didn’t get any jobs. But we went on looking [and we did not guling-guling on the streets or whine or shout at the government to get jobs for us].

I finally found a job as a research assistant with a salary of RM 400 a month. That’s right four hundred (not four thousand). After one year, my salary increased to RM 600 a month. Another year later it increased to RM 800 a month. I travelled by bus. I went to work by bus – which meant leaving my rented room at 6:30 a.m. and arriving back home about 7 pm at everyday. – enduring the traffic jams and the thrilling journey on the mini buses. I did not try buying a car – I could not afford it. I didn’t blame the government, the society, my parents, the opposition, George Soros, the Yahudis, etc – it was very simple.
I was earning very little and I had to live within my means. If you don’t have money, behave as such. The problems start when people try to live a life beyond their means. [BTW, I managed to buy a second-hand car after three years of working. It was a Datsun 120Y and cost me RM 14000]. For the first 3 years of my working life, I never ate at any fancy restaurants, never owned any fancy toys or tools or gadgets, never went on holidays and never bought any luxury goods. It was very simple lah – I could not afford these things.

My philosophy was very simple – you cannot afford it, don’t buy it. I didn’t blame the government, the society, my parents, the opposition, the LGBT, the Singaporeans, Bill Gates, Kim Kardashian, etc. To top up my income, I gave tuition at night and did part-time translation work during the weekends. Still my total income was not enough to spend on any luxuries. I lived in a small flat along Jalan Tun Razak which I shared with 10 guys.

We cooked ourselves or ate very cheaply in the stall around our place. Rice, eggs and sardine was my staple diet for the first 3 years after graduating. Going to KFC or McDonalds was actually a treat – which we did once in a month. BTW, I also managed to complete my Masters degree during this time. Most importantly, I did not borrow money from anyone so that I could enjoy luxuries. No hutang is good. Of course life started getting better after that. The point I want to stress here is that people often forget to live within their means.

They forget that if you earn RM 100, you should try to spend RM 90 or less. The problems start when you earn RM 100 and you start spending RM 120. If you cannot afford a car, travel by bus. If you cannot afford to go on holidays, don’t go. If you cannot afford to Starbucks everyday, drink Kopi-O at home. If you cannot afford to eat at the fancy seafood restaurant, perhaps you can learn to cook great seafood yourself. If you do not live within your means, no one can help you.

Regardless whether you earn RM 400 a month or RM 4000 a month or RM 40000 a month, if you do not live within your means, you will suffer. Have a good weekend, people.

Artikel Menarik Lainnya



6 comments:

dihha said...

sgt menarik... itu juga yg saya amalkan selama ni....alhamdulillah....yg penting hubungan dengan Allah... so byk atau sikit.... cukup dan berkat...

Anonymous said...

rocky the great brown unused dick says: how I wish all malays practice the same; how I wish we could re-do the 1996-1999 our spending affairs meticulously; but the govt servants are enjoying the most: why? say their salaries are RM2,500 a moon but receive more than RM7,000! where got? read the newspaper laa.. haiyaa

irra yyan said...

Sbb tu org luar mai kje sini depa boleh kaya, sbb xde luxury expense.. Kita yg kena pandai plan kewangan..

Ridd said...

Adus...itu ceta zaman BUS MINI lah der.....! Kalau zaman tu rm400 kiraanya sama macam gaji rm1200 sekarang. LRT , Hp dan meter teksi buka pintu pun bru rm0.50. JGN SEMBANG BENDA YG KOLOT...Nama je GRADUATE...RUPANYA BENGAP. dapat lagi ke kos klinik rm15 sekali check bro. Harga betas , sardin dan telor sama ke dgn harga sekarang....jgn buat compare yg dah tak wujud. LU one of dumber graduation mike.....!

Anonymous said...

Mungkin masa tu antara 1985 - 1990... Cuba bandingkan masa tu dengan sekarang... harga minyak Rm1.10 sekarang RM2.30...

Memang tidak dinafikan pada masa tersebut gaji amat rendah... pasal kegawatan ekonomi... pasaran kerja amat lembap... sekarang pasaran kerja ada... gaji permulaan pun ok... tapi kos sara hidup yang tinggi telah memberi tekanan terhadap pendapatan kita

Saya sendiri pada masa tersebut dapat gaji permulaan RM300.00 saja selama lebih kurang 4 tahun... dan masih bujang... hidup bujang ok... nasib baik menumpang rumah abang... kalau kena sewa bilik agaknya terus tak payah kerja... bungkus kain baju balik kampong jawabnya..

Anonymous said...

tahun berapa tu..... kalau tahun 80an boleh la cerita....saya dulu pun gaji sebulan kerja kat KFC cuma RM250 sebulan tapi itu dulu cuba sekarang gaji RM2500 sebulan cukup ke... memang kita diajar dan disuruh untuk berbelanja mengikut kemampuan dan keperluan tapi masalah sekarang belanja keperluan melebihi gaji yang diterima....macam mana

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

QUE ACHMAD DOT COM


KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


GOOGLE +

NETWORKEDBLOGS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SENARAI ENTRI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CARIAN ENTRI

Loading...
Hak Cipta Que Achmad Dot Com @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Featured Posts