Sahabat Que 'Silent Readers'

[TERGEMPAR] Sungai Ini Mempunyai Ombak Setinggi 30 Meter | [EKSKLUSIF] 25 Gambar Kejadian Pelik

4/11/2014 07:57:00 am

[TERGEMPAR] Sungai Ini Mempunyai Ombak Setinggi 30 Meter | [EKSKLUSIF] 25 Gambar Kejadian Pelik | Memang sukar dipercayai apabila terdapat sungai di China ini mempunyai ombak yang sangat luar biasa.


Ombak ini mempunyai ketinggian sehingga 30 meter dan telah menyebabkan air sungai tersebut melimpah dan merosakkan sebahagian harta benda awam.
baca lagi & lagi gambar, klik TAJUK ENTRI ni

Jika dilihat gambar-gambar di bawah ini, ia tidak lari seperti suasana ombak tsunami yang pernah melanda suatu ketika dahulu. Jom lihat gambar di bawah ini.

Sungai Qiantan di Haining, Provinsin Zhejiang, China adalah merupakan sungai yang unik, kerana sungai ini boleh mengalami air pasang surut seperti lautan,ketika pasang sungai ini dapat membuat gelombang besar hingga 30 meter. Kerana keunikannya tersebut sungai ini dikunjungi oleh ramai pelancong.

You Might Also Like

2 comments

  1. Ini adalah dipanggil tidal bore yang merupakan kejadian semulajadi yang berlaku saban tahun di China. Malahan, ianya menjadi semacam tarikan .

    ReplyDelete
  2. Juga lihat - http://www.youtube.com/watch?v=hOG_9W0Obu0 - tidal bore.

    ReplyDelete

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad