Apa Itu COD (Cash On Delivery) | Perbezaan Antara COD Dan Self Pickup



Apa itu COD?
Ramai yang salah faham dan buat2 faham.

COD bermaksud "Cash On Delivery". Maknanya PENJUAL akan berjumpa dengan PEMBELI dan barang akan diberikan secara by hand. Tapi konsep COD disini bermaksud "SELF PICKUP".

PENJUAL yang akan tentukan lokasi dan masa untuk jumpa. Bukan PEMBELI.

Kalau PEMBELI yang tentukan tempat contohnya mintak PENJUAL datang ke rumah, PENJUAL ada hak untuk mintak charge kos transport pada PEMBELI.

Sebab apa? Sebab korang nak pergi beli ikan kat pasar pun, korang pergi pasar. Bukan pasar pergi kat korang.

Selalu dah dengar cerita customer mintak hantar barang sampai ke rumah, tapi bila dah hantarkan siap mintak discount lagi. Minyak kereta tu bukan murah. Tenaga lagi.

Kesian dengan PENJUAL

Take note
#copypaste

Artikel Menarik Lainnya



0 comments:

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

QUE ACHMAD DOT COM


KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


GOOGLE +

NETWORKEDBLOGS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SENARAI ENTRI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CARIAN ENTRI

Loading...
Hak Cipta Que Achmad Dot Com @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Featured Posts