Sahabat Que 'Silent Readers'

Lima Perkara Yang Menjauhkan Diri Dari Dosa & Maksiat | WAJIB BACA !!!

7/18/2015 09:00:00 am

Lima Perkara Yang Menjauhkan Diri Dari Dosa & Maksiat | WAJIB BACA !!!Suatu hari, Ibrahim bin Adham didatangi oleh seseorang yang sudah sekian lama hidup dalam kemaksiatan, sering mencuri, selalu menipu, dan tak pernah bosan berzina.


Orang ini mengadu kepada Ibrahim bin Adham: “Wahai tuan guru, aku seorang pembuat dosa yang rasanya tak mungkin boleh lari dari perlakuan maksiat. Tolong tunjukkan aku seandainya ada cara untuk menghentikan semua perbuatan tercela ini?”
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni
Ibrahim bin Adham menjawab: “Kalau kamu boleh berpegang pada lima hal ini, nescaya kamu akan dijauhkan dari segala perbuatan dosa dan maksiat. Pertama, jika kamu ingin berbuat dosa dan maksiat, maka usahakanlah agar Allah jangan sampai melihat perbuatanmu itu.”

Orang itu terperanjat lalu berkata: “Bagaimana mungkin, tuan guru, bukankah Allah sentiasa melihat apa saja yang diperbuat oleh siapa pun? Allah pasti tahu walaupun perbuatan itu dilakukan dalam bilik persendirian, di bilik yang gelap, bahkan di lubang semut pun.”

Ibrahim bin Adham berkata: “Wahai anak muda, kalau yang melihat perbuatan dosa dan maksiatmu itu adalah jiran kamu, kawan dekatmu, atau orang yang kamu hormati, apakah kamu akan meneruskan perbuatanmu? Tetapi mengapa dengan Allah kamu tidak malu, sedang Dia melihat apa yang kamu buat?”

Orang itu lalu tertunduk dan berkata: “Katakanlah yang kedua, tuan guru!”

Ibrahim bin Adham menjawab: “Kedua, jika kamu ingin melakukan dosa dan maksiat, hendaklah kamu makan rezeki yang datang bukan datang dari Allah.”

Pendosa itu kembali terperanjat lalu berkata: “Mana boleh, wahai tuan guru. Bukankah semua rezeki yang ada di sekeliling manusia adalah dari Allah semata-mata? Bahkan, air liur yang ada di mulut dan tenggorokanku adalah dari Allah jua.”

Ibrahim bin Adham menjawab: “Wahai anak muda, masih mahukah kita makan rezeki Allah sementara setiap saat kita melanggar perintah-Nya dan melakukan larangan-Nya? Kalau kamu menumpang makan kepada seseorang, sementara setiap saat kamu selalu mengecewakannya dan dia melihat perbuatanmu, masihkah mampu dan tidak malu untuk terus makan darinya?”

Orang itu menjawab: “Sekali-kali tidak! Katakanlah yang ketiga, tuan guru.”

Ibrahim bin Adham berkata: “Ketiga, kalau kamu ingin membuat dosa dan maksiat, carilah bumi lain, janganlah kamu tinggal lagi di bumi Allah.”

Orang itu tersentak dan berkata: “Bukankah semua tempat ini adalah milik Allah, tuan guru? Bahkan segenap planet, bintang dan langit adalah milik-Nya juga?”

Ibrahim bin Adham menjawab: “Kalau kamu pergi ke rumah seseorang, menumpang makan dari semua miliknya, adakah kamu tidak merasa malu untuk memperlekeh aturan-aturan tuan rumah itu sementara dia selalu tahu dan melihat apa yang kamu lakukan?”

Orang itu kembali terdiam, air mata menitis perlahan dari kelopak matanya lalu berkata: “Katakanlah yang keempat, tuan guru.”

Ibrahim bin Adham berkata: “Keempat, jika kamu masih ingin berbuat dosa dan maksiat, dan pada saat Malaikat Maut datang untuk mencabut nyawamu sebelum kamu bertaubat, tolaklah dia dan janganlah biarkan nyawamu dicabut olehnya.”

Pendosa itu berkata: “Bagaimana mungkin, tuan guru? Bukankah tak seorang pun mampu menolak datangnya Malaikat Maut?”

Ibrahim bin Adham menjawab: “Kalau kamu tahu begitu, mengapa masih mahu berbuat dosa dan maksiat? Tidakkah terfikir olehmu, jika suatu ketika Malaikat Maut itu datang ketika kamu sedang mencuri, menipu, berzina dan melakukan dosa lainnya?”

Air mata menitis semakin deras dari kelopak mata orang tersebut, kemudian dia berkata: “Wahai tuan guru, katakanlah hal yang kelima.”

Ibrahim bin Adham berkata: “Kelima, di akhirat nanti jika malaikat penjaga neraka ingin mengheretmu ke dalam neraka, janganlah kamu mengikutinya, cubalah lari darinya.”

Pemuda itu pun berkata: “Bagaimana mungkin seseorang boleh lari dari malaikat penjaga neraka yang luar biasa kekuatannya tuan guru?”

Ibrahim bin Adham pun lalu berkata: “Oleh kerana hidup hanya sekali anak muda, dan kita tak pernah tahu bila maut akan menjemput kita, sementara semua yang telah diperbuat pasti akan kita pertanggungjawabkan di akhirat kelak, apakah kita masih akan mensia-siakan hidup ini hanya untuk menambah dosa dan maksiat?”

Pemuda itu pucat menahan ledakan tangis dia menghiba dan berkata: “Cukup, tuan guru, aku tak sanggup lagi mendengarnya.”

Lalu dia pun bangun dan pergi meninggalkan Ibrahim bin Adham. Dan sejak saat itu, orang-orang mengenalnya sebagai seorang ahli ibadah yang jauh dari perbuatan-perbuatan tercela.

You Might Also Like

0 comments

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad