Thursday, 4 December 2014

MENARIK: Ekspedisi Taman Negara Kuala Tahan, PAHANG ~ Syok Wooo ~



MENARIK: Ekspedisi Taman Negara Kuala Tahan, PAHANG | CUTI-CUTI MALAYSIA | Gunung Tahan ni hanya 55km je dr Resort tempat Abe duduk, Puncak tertinggi kat Semenanjung Malaysia tu.

Seram sejuk Abe nak merentasi Canopy Walkway ni di awal pagi, huhhuhu
Gunung Tahan
Perjalanan ke kemuncak tu memang sangat sukar pada Abe dan memerlukan tahap kecergasan fizikal yang baik serta penentuan mental untuk berjaya. Korang tak perlu untuk menjadi pendaki gunung berpengalaman untuk sampai ke atas. Abe pun dengan Perot SeSeksi segini pun mampu sampai ke atas tu, hehehhehehe. 
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni

Kat situ jugak ada bentuk mukabumi yang mencabar wooooo, kena ada kreativiti berpikir... Kalau tak, penat saja Woooooo...
Bukit Teresek 

Bila dah daki Gunung Tahan, kalau korang nak menikmati pemandangan Gunung Tahan, korang kenalah berjalan ke puncak Bukit Teresek (Teresek Hill). Kanopi lembah-lembah menghijau di bawah berbeza dengan puncak Gunung Tahan pada jarak yang jauh. Cantik sangat...
Lata Berkoh 

Lata Berkoh ni memang tempat yang menarik untuk korang berkelah... Kalu korang nak tahu, dengan adanya Dugung2 di atas (hehehehheh), bertambah2lah Menarik 'View'nya, hehehhehe...
Canopy WalkAway 

Ni pulak YANG PALING MENARIK pada Abe... Intro sikit, kalu korang nak tahu, Laluan kanopi ni adalah kemudahan terbaru yang diperkenalkan di Kuala Tahan dan Taman Negara Kuala Koh. Di Kuala Tahan pembinaan fasa pertama Laluan kanopi yang tersebar di seluruh 231 meter telah siap pada tahun 1993 dan fasa kedua iaitu 200 meter panjang telah dibina pada tahun 1995.

Laluan kanopi di Kuala Koh yang meliputi 230 meter telah dibina pada 2000. Ia dipasang kira-kira 30 meter tinggi dan regangan lebih 400 motres, ini adalah kanopi laluan pejalan kaki terpanjang di dunia. TERPANJANG DI DUNIA WOOOOOO... Seram lalu atas ni... Seram tapi SERONOK..

Dari sini korang boleh lihat dengan lebih dekat kehidupan di atas hutan hujan tropika tertua di dunia. Dari atas Canopy WalkAway ni jugak, korang buley tgk ke bawah, nampak Perkampungan Orang Asli yang REAL...
Kampung Orang Asli 

"Orang Asli" ​​mudah bermaksud "original rakyat" dalam bahasa Melayu. Untuk mengetahui budaya adalah untuk mengetahui rakyat. Orang Asli yang terus hidup gaya hidup nomad dan orang yang enggan tamadun memanggil diri mereka "Batek". Batek adalah bangsa yang lembut orang, pendek menjulang, kulit gelap dan dengan rambut kerinting yang ketat.

Belajar bahasa dan cara hidup mereka dan menonton menarik mereka pukulan-paip dan api membuat kemahiran dicampur rahsia Racun Membuat Gelap (Damak) yang penting untuk gaya hidup mereka. Seronok dapat berkenalan dengan dorang...
Perahu Panjang 

Satu pengalaman yang best jugaklah menanti korang semua di Sungai Tembeling. Kalu Abe tak silap, ada tujuh set Perahu Panjang yang boleh korang tempah apabila korang nak cuba perjalanan bersungai hulu dari Kuala Tahan. Bayarannya Abe tak pasti sebab Abe tak naik pun.
Jungle Tracking Malam 

Kalu korang berani, kat Kuala Tahan ni jugak ada menyediakan Aktiviti Bermalam sambil Jungle Tracking. Dari situ, korang bolehlah buat pemerhatian hidupan liar dan alami saat Seram yang menarik tido dalam hutan sambil dengar bunyi2 yang menarik. Kiranya korang dapat la rasa macamana nak jadi Orang Asli, hehehehhehe...
Air Terjun 

Ni yang last yang korang boleh lawati kat Kuala Tahan ni. Nama tempat ni, Air Terjun Empat Langkah. Air terjun adalah lebih kurang 50km dari Taman Negara resort. Oklah, ni je yang dapat Abe kongsikan dengan korang semua... Kalu korang ada masa, jemput2 la ke sini...

Tak perlulah sampai nak pergi ke luar negara untuk bercuti, kat sini pun dah lebih dari OKEY dah. kos pun murah je...

Korang janganlah tanya kos Journey Abe ni berapa sebab Abe gi ni pun, Abe hanya bawak duit sikit je... Kiranya bercuti kat sini, kosnya sangat3x rendah. Sungguh, Abe tak tipu... Tq kepada pasangan Pengantin Baru (En. dot3x & Isteri) sebab ajak Abe secara paksa rela, hehehhehe... Selebihnya, Abe kesini sebab KERJA, hehehehe

11 comments:

luqman zakaria at: 7/15/2012 4:28 pm said...

wah...bestnye....canopy memang menyeramkan...

www.QueAchmad.com at: 7/15/2012 4:33 pm said...

:) mmg menyeramkan TAPI seronok... nak habiskan tu, huhuhhuh TAKUT

Cik Rongoks at: 7/15/2012 5:04 pm said...

eh, ade mat salleh dok berjemur la. hahaha

amengs88 at: 7/15/2012 5:32 pm said...

Yg berjemur tu yang best nak tengok.. Semangat nak pegi ni.. Hahaha

babycomel at: 7/15/2012 6:38 pm said...

yg berjemur tu abe kata dugung2 ;) kahkahkah
best tu masuk hutan, panjat gunung, mandi air terjun.. rindunya nk masuk hutan lg

www.QueAchmad.com at: 7/15/2012 7:14 pm said...

dugung2 putih, hehehhee

Alieza Dayasari at: 7/15/2012 8:46 pm said...

waa seronoknya. nk pergi juga ni. tp macam kena kumpul duit dulu. byk bebenor tempat nk pergi.

Saimi Ramlan at: 11/24/2013 12:07 am said...

Huhu,,,macam best jer ..Tak pernah lagi aku mendaki gunung.

Hani Fadhlina Abdul Rahman at: 11/25/2013 3:10 am said...

Kalau bawak bebudak tak sesuai kot ... ?

Noriza MiracleVitamins at: 10/30/2014 1:10 pm said...

Panjangnya canopy walkway tu..seram tara nak sampai hujung sana

fyna at: 11/24/2014 11:29 am said...

boleh lah cuba pergi tempat macam nih. menarik.

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Post Terbaik Que Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome

Welcome

Exchange Bloglist Que

Sahabat Que

Search Blog Que

Loading...

Follow us on Facebook

Hak Cipta Que Achmad @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

Google+ Followers

Bloglist Que I

Sahabat, Abe alu-alukan komen korang semua kat 'entri2' Abe.. Senang je caranya: Korang Klik pada Tajuk Entri, pastu 'Post A Comments' je.. Terima Kasih, Jasamu Dikenang.. Pe2 hal, email je Abe di: queachmad@queachmad.com