Sahabat Que 'Silent Readers'

Chocolate Museum Kota Damansara | Lokasi Menarik Bercuti Di Kuala Lumpur

9/10/2022 08:03:00 pm

 

Berita baik kepada semua penggemar coklat di Malaysia. Abe nak kongsikan sesuatu dengan korang semua tentang lokasi yang sangat sesuai untuk korang bawa anak-anak korang semua. Secara tak langsung, dorang boleh belajar berkenaan coklat disamping mendapat ilmu pengetahuan tentang coklat. 

Abe syorkan korang semua bawa anak-anak korang ke Chocolate Museum Kota Damansara. 

 

Fakta Tentang Chocolate Museum?

Dibuka pada 2013, Chocolate Museum pertama di Malaysia ("Chocolate Museum 1.0") telah menerima ramai pelawat. Chocolate Museum memberi konsep elemen asas 3E kepada pelawat iaitu pendidikan mengenai pengalaman koko dan coklat ( Education regarding cocoa and chocolate), pengalaman dalam proses membuat coklat ( Experience of chocolate-making process) dan membeli belah coklat yang menyeronokkan ( Enjoyable shopping ).

Chocolate Museum 1.0 telah mendapat sambutan ramai dan terpaksa membuka Chocolate 2.0 dengan lebih besar dan menarik. Chocolate Museum 1.0 telah menjadi terlalu kecil untuk menampung bilangan pelawat yang ramai maka lahirlah  Chocolate Museum 2.0. Muzium Coklat 2.0 ialah ciptaan semula Muzium Coklat 1.0 oleh Kumpulan DRHoldings Sdn Bhd untuk meningkatkan pengalaman pelawat melalui tarikan yang menakjubkan, karya seni asli dan fakta yang menarik

Chocolate Museum 2.0 ialah ciptaan semula Chocolate Museum 1.0 oleh Dr Grow Holdings Sdn Bhd dengan objektif tarikan yang lebih menarik, karya seni asli dan fakta tentang coklat.
 
 
Tiket Masuk Chocolate Museum Kota Damansara

Jenis Pelawat

Harga Biasa

Fees

( Promosi )

Dewasa (18 tahun ke atas)

 

 

RM10

RM 5

Pelajar ( 7 tahun ke atas )

Sila bawa ID Pelajar atau Berpakaian Sekolah

RM 3

Kanak-Kanak Pra Sekolah atau Bawah Umur 6 tahun

RM 2

OKU atau Kanak-Kanak bawah 3 tahun

Masuk Percuma

Masuk Percuma


Bayaran masuk nominal, dari serendah RM2, akan dicaj untuk Muzium Coklat 2.0. Bayaran masuk adalah percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Lawatan ke Muzium Coklat 2.0 menjanjikan pengalaman yang benar-benar tidak dapat dilupakan untuk semua pengunjung. Muzium Coklat 2.0 dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 5 petang. 

Untuk lawatan atau tempahan kumpulan besar, adalah disyorkan untuk menempah lawatan berasingan dengan melawat laman web DR Group Holdings. Muzium Coklat 2.0 mengalu-alukan kedatangan korang dalam perjalanan penemuan coklat yang menakjubkan ini, hanya di Chocolate Museum 2.0.
 
Jika korang bercadang untuk datang secara berkumpulan, korang boleh layari www.chocolatemuseum.my untuk tempahan.
 
 
 
Apa Yang Menarik Di Chocolate Museum?
 
Antara tarikan Chocolate Museum 2.0 adalah: 
 • Replika Saiz Nyawa Pokok Koko Malaysia 
 • Bandar Loker (Jenama Wafer No.1 Seluruh Dunia) 
 • Buku Bacaan setinggi 10 kaki 
 • 100 keping Koleksi Patung Asli 'Cow Parade' 
 • Tinjau kilang Coklat LIVE (tontonan terhad) 
 • Koleksi Arca Coklat Artistik (dengan sokongan dan kerjasama dengan tempatan institusi pengajian tinggi untuk mempromosikan bakat Malaysia) 
 • Set Kereta Api Coklat Model 35 kaki panjang - Model Tolok Dalaman Terbesar 1 Set Kereta Api di Malaysia! 
 • Replika Koleksi Model Kapal Skala Sejarah
 • Potret Kolaj menggunakan coklat m&m (potret Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan 5,359 keping choco m&m's) 
 • Dinding Seni 3D Coklat Venice 
 • Menara Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dibuat menggunakan 525 kg coklat 
 • Cermin Gila
 
 
 

 
Dipamerkan di sini replika pokok koko yang sebenar. Coklat diperbuat daripada biji koko yang diproses.
 

 
 
Beli Coklat Di Chocolate Galleria

Chocolate Galleria menawarkan pelbagai jenis coklat dalaman dan import pada harga yang luar biasa murah untuk semua penggemar coklat. Perjalanan ke Chocolate Museum 2.0 tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Chocolate Galleria, kedai runcit yang menawarkan pelbagai jenis coklat import dalam rumah di harga rendah yang luar biasa untuk semua penggemar coklat, sama ada untuk diri sendiri atau sebagai hadiah. 
 
 
Kami telah diberikan penerangan mendalam tentang asal usul sejarah coklat ini.Kalau korang hendak tahu, asal usul coklat adalah daripada biji koko bermula dari 1500 SM dengan Aztec hingga ke hari ini.
 

Abe kongsikan dengan korang gambar-gambar semasa lawatan Abe yer. Dengan kerjasama jenama coklat antarabangsa yang terkenal, Chocolate Museum 2.0 turut mempamerkan sejarah unik jenama terkenal iaitu Neuhaus ( pencipta coklat praline ), Nestle's Kit Kat, Cadbury, Nutella, Lindt, Hershey' dan banyak lagi.


Muzium Coklat 2.0 juga mengimport coklat terus dari jenama coklat antarabangsa seperti Ferrero, Lindt, Neuhaus, Guylian, Hershey's, Cadbury, Toblerone dan m&m's untuk pengedaran dan runcit.

 
Disini, kita dapat melihat bagaimana proses pembuatan coklat itu dilakukan. Bermula dari dia cair hinggalah menjadi beku. Kita juga diberikan peluang untuk merasai keenakkan coklat itu. Memang sedap rasanya berbeza dengan rasa coklat di luar sana.
 
 
Coklat Fidani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Muzium Coklat oleh Fidani di Kota Damansara dengan bangganya dimiliki dan dikendalikan oleh DR Group Holdings Sdn Bhd. Telah berada dalam industri coklat selama lebih daripada 35 tahun. Kumpulan DR menghasilkan coklat inovatif yang memenangi anugerah di bawah jenama DANSON, Milton, Farell's dan FIDANI menggunakan bahan coklat Belgium terbaik.

FADINI iaitu salah satu jenama dari Kumpulan DR Group Holdings Sdn Bhd. DR Group Holdings Sdn Bhd, sebuah syarikat Malaysia yang pelbagai antara lain pakar dalam pembuatan dan peruncitan produk coklat dan kuih-muih. Kalau korang nak tahu asal nama FADINI adalah dari nama seorang gadis muda dan cantik yang mempunyai kegemaran untuk perkara-perkara terbaik kehidupan, terutamanya coklat berkualiti tinggi.

FIDANI telah mencipta coklat buatan tangan terbaik untuk coklat indulgers di Malaysia dan seluruh dunia sejak tahun 1999. Menggunakan kualiti terbaik coklat dan 100% mentega koko, terdapat 70 perisa yang berbeza dan lebih daripada 200 jenis tampalan untuk dipilih. Fidani custom membuat reka bentuk coklat untuk perkahwinan, acara korporat dan untuk hampir semua majlis atau majlis.
 
Korang kalau nak tempah coklat FIDANI boleh hubungi

Nor Shila Mohd Nordin
Fidani Chocolatier Sdn Bhd No. 2 Jalan Teknologi 3/5 Kota Damansara
Taman Sains Selangor 1
47810 Petaling Jaya, SELANGOR
TEL1: 03 6140 3232
TEL2: 03 6140 3322
H/P : 019 620 3601
EMEL :norshila@fidani.cc
Website: www.fidani.cc
 
 
Pengalaman di Chocolate Workshop / Chocolate Lab
 
 
 
Selepas sesi lawatan di Galleria Chocolate Museum, Abe sekeluarga turut diberi peluang untuk buat sendiri coklat dengan menggunakan mold yang disediakan oleh pihak Museum Chocolate. Abis seisi keluarga Abe dapat rasai peluang membuat sendiri coklat kami, Best giler...

Apa yang bagus tentang Chocolate Workshop / Chocolate Lab ini adalah pengunjung akan dapat merasai proses membuat coklat dengan tangan mereka sendiri di bawah bimbingan pakar coklat dalaman dari Chocolate Museum. Selain itu, pengunjung boleh mendapat penghargaan yang lebih mendalam dan bermakna terhadap koko.
 
 


Penghargaan & Awards Yang Telah Diterima
 


 
Choclate Museum @ Kota Damansara
No 2 Jalan Teknologi 3/5, Taman Sains Selangor 1,
47810 Kota Damansara
Selangor
 
Waktu operasi : Isnin - Ahad ( 10 pagi hingga 5 petang )

Contact
Chocolate Museum Customer Service/Booking ( 0179104439 )
Chocolate Museum Shop ( 0172084892)
Chocolate MuseumOffice ( 0374904260 )

Untuk lebih lanjut boleh layari

You Might Also Like

0 comments

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"


Search Blog QueAchmad