Seven Skies International Kuala Lumpur | Character Before Excellence


Sebagai ibu bapa, Abe & isteri ada pasang niat nak berikan tahap pendidikan terbaik untuk anak Abe suatu masa nanti. Sekarang ni, Putera Abe, Si Tengku Ean Rifqee baru berumur 2 setengah tahun, masih kecik lagi. Kalau boleh, Abe nak EanRifqee melalui sesi pembelajaran yang seronok dan dalam masa yang sama, berteraskan Al Quran & Islamik. Itu impian Abe & isteri.

Tengku Ean Rifqee masa ni demam, moodnya kurang baik. Tapi sebab ramai kawan, nampak muka dia happy walaupun demam
Pada Abe, kanak-kanak ni, bila dia dah rasa seronok dengan persekitaran sekolah, dia akan suka nak ke sekolah dan ini sekaligus dapat membentuk akhlak yang baik serta peka kat benda sekelilingnya nanti. Semampunya Abe & isteri nak control environment EanRifqee ni sementara masih boleh dan mampu sebab Abe percaya persekitaran yang baik dapat membantu pembelajaran dan membentuk akhlak kanak-kanak.

Tengku Ean Rifqee cepat menyesuaikan diri dengan persekitaran
Risik punya risik, ushar punya ushar, tanya punya tanya, gugel punya gugel, terjumpalah Abe dengan Seven Skies International (SSI) ni. Menepati ciri-ciri sekolah yang Abe tengah cari untuk pendidikan Si EanRifqee suatu masa nanti, insyallah. Terus fall-in love bila kali pertama Abe & Isteri menjejakkan kaki ke sini. Enviroment sekolah ni, WOW... cantik, tenang & menarik. Terus kami jatuh cinta pandang pertama. Dalam berkira-kira demi masa depan anak, boleh dah untuk kami start menabung daripada sekarang... Nah Abe kongsikan serba sedikit info mengenai Seven Skies International ni. Yerlah, boleh dijadikan panduan untuk korang-korang yang lain yang ada pasang niat macam Abe & isteri, mahukan pendidikan yang terbaik kepada anak...

PENGASAS SEVEN SKIES INTERNATIONAL (SSI)

Dr Tawfique Chowdhury
Dr Tawfique Chowdhury merupakan Pengerusi dan Ketua Pengarah Eksekutif pergerakan Mercy Mission. Beliau memulakan Mercy Mission pada tahun 2005. Sejak itu, Mercy Mission telah berkembang sebagai salah satu daripada jentera perkhidmatan sosial yang paling pesat di dunia yang menyampaikan program perkhidmatan pendidikan dan sosial yang inovatif untuk berjuta-juta orang di seluruh dunia. Mercy Mission kini beroperasi di Australia, Kanada, United Kingdom, Perancis, India, Bangladesh, Malaysia, Indonesia, Pakistan, Qatar, Sri Lanka dan Afrika Selatan.

Dr Tawfique Chowdhury
Sebagai cendekiawan Islam dunia yang terkenal, Dr Tawfique juga berpengalaman dalam perniagaan profesional dan telah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat IT multinasional dan Doktor Pakar Kecemasan di Australia. Beliau juga merupakan seorang pelatih korporat, jurulatih perniagaan dan mentor kepada ramai orang yang berjaya di seluruh dunia.

Sebagai penceramah prolifik, Dr Tawfique telah mengembara di peringkat antarabangsa berkongsi pengetahuannya di banyak negara di seluruh dunia. Beliau adalah seorang penceramah terkenal, mahir dalam keusahawanan sosial, perniagaan dan strategi korporat serta pembangunan organisasi.

Dalam dunia Islam, beliau terkenal sebagai pakar dalam topik undang-undang Islam, terutamanya dalam bidang kewangan Islam, undang-undang diri, etika perubatan Islam dan pendapat beliau di dalam perkara ini amatlah dicari. Beliau masih dan terus menjadi penyumbang media terkenal di dalam pelbagai saluran TV di seluruh dunia dan baru-baru ini telah tersenarai antara 500 tokoh Islam paling berpengaruh di dunia oleh TheMuslim500.

Beliau kini menetap di Kuala Lumpur, Malaysia, bersama isteri dan tujuh orang anak.

Dr Tawfique mengasaskan Seven Skies International (SSI) pada bulan September 2014, sebuah sekolah antarabangsa yang terletak di Kota Damansara menggunakan sukatan pelajaran Cambridge dan kurikulum antarabangsa. SSI juga menyediakan modul untuk pembangunan karakter dan didikan moral untuk pelajar secara umum.

PROGRAM

Program di Seven Skies International menawarkan satu konsep yang unik dengan menyediakan kurikulum yang holistik untuk pembangunan menyeluruh kanak-kanak. Ia tidak seperti sekolah-sekolah lain kerana ia adalah aktiviti berasaskan dan melibatkan pembelajaran melalui pengalaman.

Yang idealnya, nisbah 1:18 guru kepada pelajar dalam bilik darjah memudahkan keberkesanan pelaksanaan kurikulum berasaskan tindakan dan memastikan anak-anak korang mampu menyerap bahan pembelajaran dengan cepat dan mudah. Ada 3 peringkat utama meliputi 'kindergarten', rendah dan menengah.

Kindergarten (3 - 5 tahun)
Kurikulum 'Early Years Foundation Stage' memberi tumpuan dengan menyediakan persekitaran yang kreatif dan penyayang memupuk suasana 'bermain untuk belajar'. Melalui penyerapan permainan dan bermain, kanak-kanak akan berkembang dengan memberi pendekatan yang positif kepada persekitaran di sekeliling mereka.

Rendah (6 - 11 tahun)
Pendidikan di sekolah rendah atau pertengahan dibahagikan kepada pembelajaran kelas, memberi tumpuan kepada pembelajaran teras akademik dan pendidikan berasaskan kemahiran hidup, memberi tumpuan kepada karakter dan pembangunan moral.

Menengah (11 - 16 tahun)
Guru merupakan mentor dan rakan-rakan untuk pelajar-pelajar kita, membantu pelajar menyambung kemahiran dan kekuatan mereka kepada kurikulum dan kegiatan kokurikulum sekolah. Hubungan unik ini memupuk ikatan yang lebih kuat antara guru dan murid, menyediakan mereka persekitaran yang penyayang dan mesra semasa mengharungi cabaran dalam dunia remaja mereka.

Yang paling menarik minat Abe, eksklusifnya Seven Skies International menggunakan sukatan pelajaran Cambridge sebagai kajian akademik dan kurikulum antarabangsa sebagai asas untuk kajian Islam disamping menyediakan modul untuk pembangunan karakter dan didikan moral untuk pelajar secara umum. Sehingga kini, Seven Skies International telah mempunyai 150 pelajar.

Seven Skies International diketuai oleh satu pasukan pakar-pakar pendidik yang terpilih KHAS dan dibawa ke Seven Skies International untuk mendidik pelajar-pelajar di sini. Di Seven Skies International, para pendidik ini akan bersama-sama berganding bahu untuk mereka bentuk, membangun dan menyampaikan satu pengalaman pendidikan yang unik kepada pelajar. Seven Skies International mampu untuk mencapai yang terbaik dalam pencapaian pendidikan, dengan kanak-kanak berperwatakan baik berpandukan kepada empat elemen utama berikut:

EDUCATIONAL RESEARCH & DEVELOPMENT (ERD)

As times change, people change and thus so do their needs, desires and expectations from the educational infrastructure. At Seven Skies we are focused on continued professional development for the experts we have brought together to launch this endeavor. Our ERD department is able to use its central intelligence to benefit the system as well as utilizing the process of peer review to reach new heights in education and facilitate the transition of the classroom from a place of teaching to a theatre of dreams.

LEADERSHIP TRAINING FOR TEACHERS

We have established a bespoke academy for teachers to lead the way for them to be able to orchestrate the dreams of children, the aspirations of their parents and the will of their Creator to be manifested in every Seven Skies classroom. The Reach Academy is a leadership program that works to use the educating expertise of teachers and the leadership expertise of our Academy to make an incredible difference in the capacity to educate of every teacher graduating from the Academy.

PARENTING SUPPORT & DEVELOPMENT

‘Parenting for Paradise’ is our parent support program. We recognize that when Seven Skies children go home from school, an opportunity exists to maintain and mature the learning environment they have at school. We are unwilling to allow the children of our schools to return to homes in which the love of learning is absent. Therefore we have designed a fantastic program for the parents of our children, which works to harness their ability to build on what we are doing at school. The program works with parents on practical ways to make the home environment one which reinforces the learning at school and acts as a platform upon which much of the learning is actually put into practice.

GIFTED CHILDREN PATHWAY

‘Precious Pearls’ is the name of our program for gifted children. Unquestionably all children have talent and it is the responsibility of the school to polish that talent. However, there are some children which Allah, the Lord of the worlds blesses in some unique ways. At Seven Skies International, we have a commitment to ensure that all those gifted children that take a seat in our classroom are supported to go on and achieve their potential and leave a legacy in this world that is in line with their capacity to change the world. Sadaqah jaariyah is something that we are hungry for, and our system uses the finest expertise of contemporary education to ensure the optimal return on investment for the parent and the child and ultimately the Ummah of Muhammad, upon whom be peace and blessings.

School Curriculum Overview

It is our observation that the Prophetic methodology of teaching is to focus on Islamic manners and moral education – together, which produces quality Islamic character. At the heart of the Seven Skies character is the hunger for excellence and the pursuit of perfection, and as such the achievement of academic success. We take pride in building the character of the soul, which values and yearns for success, and allows the children to want the success for themselves and to mould their lives accordingly. This method allows for a lifelong approach to learning and achievement, which will allow the Seven Skies children of our time to be successful in all they do, well beyond what they explore in the confides of the school environment.

Program pembelajaran di Seven Skies International juga unik yang memfokuskan kepada perkara berikut:

ENVIRONMENTAL MODELING:

One of the key ways in which we achieve this is implementing the way the companions of the Prophet Muhammad, upon whom be peace, would raise their children; for the first seven years play with them, then the next seven teach them and in the next seven be their friend. The impact on our program of this is how we build the school day for our children. We take pride in ensuring that our teaching model for our children evolves as they do, but does so fusing the Prophetic methodology with the latest educational sciences.

SENSUAL AND GENDER RESPONSIVENESS:

Schools typically favor one type of learner – the auditory learner not the visual or the kinesthetic learners. Seven Skies seeks to respond to all three learning styles. Furthermore, existing schools also do not generally appreciate the differences in physical as well as developmental milestones between boys and girls. Seven Skies focuses attention on responding to these differences from simple things like differential lesson durations to more sophisticated measures surrounding mentoring and coaching.

COMPETENCY FOCUS:

The Seven Skies model focuses on creating four important qualities in the exemplary graduate through a unique humanities program, which is based on vocational methodologies to yield natural competency in: 
  • a) God consciousness and piety
  • b) Confidence and self belief
  • c) Self sufficiency, entrepreneurship and resourcefulness
  • d) Caring and merciful behavior for others
Ok, ni Abe kongsikan sebahagian daripada apa yang anak-anak kita nanti akan belajar kat Seven Skies International.

Anak YBhg Dato' Aliff Syukri antara salah seorang pelajar di sini
Grade 2 - Maths Class
Science Lab
Grade 6 – Islamic (Quran and Tafseer) Class
Grade 2 - Maths Class
Grade 2 - Maths Class
Grade 4 - English Class
Grade 4 - English Class
Grade 2 - Maths Class
Grade 2 - Maths Class
Grade 4 - English Class
Kindergarten - Baking Class
Science Lab
Grade 3 - Bahasa Class
Grade 8 - Character Education Class
Kindergarten - Kesian Si EanRifqee demam. banyak duk melepak je dengan Bondanya
Kindergarten - Baking Class
Lain-lain pautan, klik di sini:


Info mengenai Seven Skies International:

Artikel Menarik Lainnya



1 comments:

Dkna Abza said...

Bestkan kalao anak dapat sekolah kat sini. Bi lancar giler tengok student dia ritu

Post a Comment

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan & dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan & kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada Abe di queachmad [at] queachmad [dot] com"

Klik LIKE & join Abe di Facebook

Please wait..15 SecondsX

QUE ACHMAD DOT COM


KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


GOOGLE +

NETWORKEDBLOGS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CARIAN ENTRI

Loading...
Hak Cipta Que Achmad Dot Com @ 2010 (www.queachmad.com). Powered by Blogger.

Featured Posts